Awards 10

We zijn aan de zeventiende editie van de Henry van de Velde Awards en Labels toe. In 1994 hielden we, in het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (Dienst Vormgeving) deze prijzen boven de doopvont omdat er toen geen Awards bestonden die op Belgisch, Vlaams vlak professionelen in design en aanverwante gebieden lauwerden. Er waren enkel de Provinciale Prijzen.

Samen met een geldprijs koppelden we aan de Awards een aantal symbolen, zoals een zilveren trofee en een kalligrafisch getuigschrift. We wensten er het prestige van de Henry van de Velde Awards mee te onderlijnen. De eerste trofee werd ontworpen door Siegfried De Buck, wiens werk uitgroeide tot icoon van de zilversmeedkunst in België. We gebruikten zijn ontwerp, een staf, voor vijf edities. De volgende trofee was van de hand van Nedda El-Asmar, alumna van de Artesis Hogeschool, toen nog simpelweg Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen genoemd, en Master aan de Royal College in Londen, en de derde maakte David Huycke, recent als eerste designer-kunstenaar, bevorderd tot Doctor in de Kunsten. Helena Schepens, een van onze jongste edelsmeden, met eveneens een Master aan de Royal College of Art, Londen is de vierde edelsmid die de trofee ontwerpt en uitvoert.

Elke trofee wordt vijf jaar gebruikt. Het getuigschrift moest kalligrafisch zijn om, net zoals bij de trofee, de kracht van het ambachtelijke te illustreren. De eerste kalligraaf was Bert Binnenweg, de tweede Brody Neuenschwander, de Texaanse Bruggeling, die samenwerkte met Peter Greenaway voor de meerdere films zoals ‘The Pillow Book’, ‘Prospero’s Books’ en andere. Tot nu toe blijven we met Brody werken.

De geldprijzen bedragen per Award 5000 euro. Er zijn de Loopbaan, Bedrijf en Jong Talent Award. De Publiekprijs bedraagt 2500 euro.

Jury
Jury
Anne Decruy
Anne Decruy
Veerle Wenes
Veerle Wenes
Guy Vermeirsch
Guy Vermeirsch
Johan Valcke
Former Director at Design Flanders & Founder Valcke Art Gallery
Johan Valcke

Johan Valcke werd in 1992 benoemd tot directeur van Design Vlaanderen en richtte in die functie de Henry van de Velde Awards op. Hij stichtte de DVG en de Triënnales voor Vormgeving en richtte het designtijdschrift K op. Hij werd verkozen in de Board van WCC-Europe en de Board van BEDA. Vandaag blijft hij actief in de klankbordgroep voor Design Museum Gent, de algemene vergadering van HISK Gent en de aankoopcommissie van DIVA Antwerpen. In 2018 opende hij zijn galerie VALCKE Art Gallery.

Nicolas Block
Nicolas Block
Wouter Ulburghs
Wouter Ulburghs
Nica Broucke
Nica Broucke
Jan Boelen
Jan Boelen
Heiko Bartels
Heiko Bartels
Klara De Smedt
Manager van De Winkelhaak | House of C, Juryvoorzitter
Klara De Smedt

Klara De Smedt is manager van De Winkelhaak. Na het behalen van een master productontwikkeling  werkte ze als ontwerper en nadien 2 jaar bij Design Vlaanderen voor ze vertrok naar De Winkelhaak. In 2008 bedacht Klara het co-workingconcept Bar d’office. Sinds 2014 is zij één van de stuwende krachten achter ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.