Beltag

Designbureau
Pars Pro Toto
Opdrachtgever
Beltag
Beltag is de winnaar van de OVAM Ecodesign PRO — Product op de markt. Het is een product-dienstcombinatie die tags (zoals sleutellabels, bagagelabels, stickers en kledinglabels) voorziet en alle nodige stappen ondersteunt om gevonden voorwerpen terug bij de eigenaars te brengen. 

De anonieme code op de tags vormt de link tussen waardevolle voorwerpen en de diensten die de brug slaan tussen 'lost' en 'found'. De website www.beltag.com was de motor van het hele verhaal.

Deze dienst pakt een reëel probleem aan. Dagelijks gaan ontzettend veel zaken verloren en dagelijks worden ook veel zaken gevonden. Voor de eerlijke vinder of politie is het vaak erg moeilijk of onmogelijk de eigenaar op te sporen. Voor de eigenaar is het vervelend, frustrerend en soms zelfs traumatisch om iets te verliezen wat waardevol is. Bovendien worden veel gevonden voorwerpen ongebruikt weggegooid en moet de eigenaar zich een nieuw vervangproduct aanschaffen. Met dit systeem wordt de levensduur van producten verlengd en wordt het aanschaffen van vervangproducten vermeden.

Beltag realiseert ook bijkomende (sociale) waarden zoals gemoedsrust, tevredenheid, producthechting en veiligheidsgevoel.

Het ontwerpbureau kreeg een geldprijs van 4000 euro en een trofee voor zijn ontwerp.