Tussen de vele categorieën van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen van België, zetten we vandaag de categorie Digital Design in de kijker. Hierbij draait alles om digitale producten, campagnes en ervaringen die grensverleggend en onderscheidend zijn. Past jouw project binnen deze categorie? Wij lichten de categorie toe en delen inspirerende voorbeelden van eerdere winnaars.
Sinds 1 april zijn de inschrijvingen voor de Henry van de Velde Awards opnieuw geopend: de kans om je innovatieve designproject in de kijker te zetten. Elk jaar winnen vernieuwende projecten in diverse categorieën, zoals Crafts, Environment en Spaces.
In de categorie Digital Design wordt een nieuw of verbeterd digitaal product, campagne of ervaring beloond, waarbij de user experience, customer journey, visuele uitwerking en het gebruik van technologie grensverleggend en onderscheidend zijn.
Deze prijs richt zich op digitale innovaties zoals websites, apps, animaties, digitale campagnes en ervaringen die zorgen voor effectieve communicatie en een waardevolle beleving. In een wereld die steeds digitaler wordt, waardeert de prijs ontwerpen die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn, met een sterke impact.
Zo pakten eerdere winnaars het aan
Designbureau: Leap Forward
Opdrachtgever: KMSKA
De KMSKA-app is een app die te gebruiken is op je eigen smartphone of tablet of via een van de toestellen in het museum, geeft praktische informatie en uitleg over de kunstwerken en toont de weg doorheen de collectie van het museum. De app is bovendien personaliseerbaar en heeft een optie voor slechthorende of dove bezoekers.Voorafgaand gebeurde een uitgebreid gebruikersonderzoek.
De jury: "Het is een voorbeeld van een app die naadloos aansluit op de beleving. De app staat volledig ten dienste van de beleving van de tentoonstelling en vult ze mooi aan. Het onderzoek vooraf startte gelijktijdig met de renovatie van het museum. De beleving van de bezoeker staat centraal.”
Designbureau: Mutant en nøcomputer
Opdrachtgever: StuBru
Last Metal Standing werd ontwikkeld als digitaal alternatief voor metalbijeenkomsten die als gevolg van corona niet konden doorgaan. Meer dan 26.000 metalfans werden online samengebracht in de grootste digitale moshpit ooit. Met de digitale moshpit kreeg de metal community weer heel even dat unieke gevoel van samenhorigheid.
De jury: "Dit project brengt een hele doelgroep samen in een virtuele omgeving zonder het fungehalte van de real life experience te verliezen.”
Designers: Thomas Meynen en Wim Forceville
BabelAR is een multilinguïstisch puzzelavontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 jaar oud de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt hun taal- en cultuurbewustzijn.
Inschrijven voor de wedstrijd:
Heb je het afgelopen jaar een toepassing ontwikkeld die past binnen de categorie Digital Design? Dan maak je kans op een Henry van de Velde Award. Heb je een ander project ontwikkeld, dat eerder past in een van de andere acht categorieën (Business Innovation, Consumer, Crafts by Bokrijk, Design Research, Environment, Graphics, Habitat of Spaces)? Dan kan je uiteraard daarbinnen indienen.
De wedstrijd staat open voor ontwerpers en opdrachtgevers uit Vlaanderen of voor projecten met een duidelijke Vlaamse link.
Inschrijven is gratis en volledig online via henryvandevelde.be tot en met 27 mei om 23u59.
Good to know:
Grijp deze kans om je werk in de kijker te zetten, je netwerk uit te breiden en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Laat zien dat jouw project het verdient om erkend én beloond te worden met een prestigieuze Henry van de Velde Award.