BabelAR

Designbureau
LUCA School of Arts
Designer
Thomas Meynen & Wim Forceville

BabelAR is een multilinguïstisch puzzelavontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 jaar oud de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt hun taal- en cultuurbewustzijn. Het spel maakt deel uit van de toolkit VirtuaLApp en kan momenteel gratis gespeeld worden in 14 talen. 

BabelAR - Bomen
BabelAR - Bomen
BabelAR - Dieren
BabelAR - Dieren

BabelAR is een multilinguïstisch puzzel-avontuur in Augmented Reality (AR). In dit mobiel AR-game werken kinderen samen in kleine teams (2-4 personen), alleen of met ouders om samen een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dankzij hun taalkennis moeten ze het kleine wezentje Babelar de weg naar huis doen vinden. Samenwerken staat hierbij centraal. Augmented Reality (AR), een relatief nieuwe technologie, versterkt hierbij de connectie van de leerlingen met de spelwereld en het hoofdpersonage. De interface wisselt naadloos van game naar de camera waardoor de kinderen verplicht worden om te bewegen, op de knieën te kruipen en rond te lopen.

BabelAR - Kinderen die de game spelen
BabelAR - Kinderen die de game spelen

De game leert kinderen tussen 7 en 12 de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt het taal- en cultuurbewustzijn. Welke patronen bestaan er in mijn taal en in die van een ander? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? De game is naast een fijne speelervaring ook een didactische tool die helpt om op een positieve manier andere talen en culturen en de meertalige behoeftes van kinderen (bvb bij kinderen met een migratieachtergrond) in de klas te introduceren. De noden van de leerkrachten - meer kennis over en instrumenten voor meertalig onderwijs, integratie van migrantentalen en minder taalscheiding - worden aangepakt met de game en de toolkit die bestaat uit een digitaal handboek en didactische video's en een online quiz in chatbot formaat. Het spel kan momenteel gratis gespeeld worden in 14 talen: Arabisch, Baskisch, Nederlands, Engels, Frans, Fries, Duits, Iers, Italiaans, Pools, Portugees, Russisch, Spaans en Turks. BabelAR maakt deel uit van de toolkit VirtuLApp en kwam tot stand met academische steun van Fryske Akademy, Trinity College Dublin, Mercator en The University of the Basque Country en werd mede gefinancierd door Erasmus+ en Luca School Of Arts Gent.