Awards 13

Dit is de twintigste editie van de Henry van de Velde Awards & Labels. Een bijzonder jaar.

De samenwerking met het Vlaams Parlement (VP) onderstreept het prestigieuze karakter van de Awards. Er was steeds de heel officiële uitreiking in de Schelp (plenaire zaal van het VP), met veel aanwezigen en de overzichtstentoonstelling in de Loketten, die de verdiensten van de laureaten duidelijk in de schijnwerpers plaatste. De laureaten voor Loopbaan, Jong Talent en Bedrijf kregen aanvankelijk elk een geldprijs van 2500 euro, een zilveren trofee en een kalligrafisch getuigschrift. De Awards kregen met de jaren meer gewicht, en werden bekend tot ver buiten de nationale grenzen. Sinds enkele jaren is de geldprijs opgetrokken naar 5000 euro. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt nog steeds 2500 euro.

Om de vijf jaar vroegen we een andere bekende Vlaamse zilversmid de trofee te ontwerpen en uit te voeren. De eerste trofee was van Siegfried De Buck, een staf in zilver en kostbaar hout. De volgende, van de hand van Nedda El-Asmar, bestond uit vijf zilveren in elkaar passende bekers. De derde, een bolvormige bloemkelk, werd ontworpen door David Huycke.

Helena Schepens, een van de jongere edelsmeden, werd gevraagd voor de vierde trofee. Het werd een vaasvorm samengesteld uit zilveren lamellen. Het getuigschrift moest kalligrafisch zijn, om – net zoals de trofee – de kracht van het ambachtelijke te illustreren. Eerst deed Bert Binneweg dat, sinds 1996 Brody Neuenschwander.

Jury
Jury
Katja Craeghs
Katja Craeghs
Kitty De Jong
Kitty De Jong
Bernadette De Loose
Bernadette De Loose
Wim Denolf
Wim Denolf
Johan Valcke
Former Director at Design Flanders & Founder Valcke Art Gallery
Johan Valcke

Johan Valcke werd in 1992 benoemd tot directeur van Design Vlaanderen en richtte in die functie de Henry van de Velde Awards op. Hij stichtte de DVG en de Triënnales voor Vormgeving en richtte het designtijdschrift K op. Hij werd verkozen in de Board van WCC-Europe en de Board van BEDA. Vandaag blijft hij actief in de klankbordgroep voor Design Museum Gent, de algemene vergadering van HISK Gent en de aankoopcommissie van DIVA Antwerpen. In 2018 opende hij zijn galerie VALCKE Art Gallery.

Evelyn Lafond
Evelyn Lafond
Linda Raets
Linda Raets
Tom Delaey
Tom Delaey
Werner Adriaenssens
Werner Adriaenssens
Heleen Van Loon
Curator talent, Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture
Heleen Van Loon

Heleen Van Loon werkt als project manager in Z33 in Hasselt. Ze coördineert er o.a. FORMAT, een traject voor beloftevolle designers en architecten. Daarnaast helpt ze studenten productdesign van LUCA School of Arts Genk met het formuleren van hun identiteit als ontwerper.