Jongform

Veel meubelmerken ontstaan uit een decennia-oud familiebedrijf. Niet zo voor Jongform en Sur&Plus, opgericht door Marc Huls.

Door Bie Luyssaert

Verrassend jong

In 1984 is Marc Huls een tijd aan de slag bij Interform, een toen zeer vooruitstrevende meubelzaak in Limburg. Het was een van de eerste interieurwinkels in België met Deens en Italiaans design. Deze pure, tijdloze ontwerpen had je nog niet echt bij Belgische meubelfabrikanten en Marc Huls zag een kans. Bij Interform werkte hij vaak samen met een zelfstandig stoffeerder om stoelen en zetels in dezelfde stof als de rest van het huis te steken. En zo ging de bal aan het rollen.

Marc wou iets jongs, iets fris doen in de zitmeubelsector. Hij schetste iets, de stoffeerder ging ermee aan de slag en met die ‘jonge vorm’ ging hij de weg op. Letterlijk. Marc bezocht met een aanhangwagen meubelzaken en stelde zijn eerste model voor. Dat weekte veel reacties los, maar het was nog iets te nieuw voor de markt. Maar met het derde model, de Palace, was het raak. De bestellingen stroomden binnen. Na anderhalf jaar was er behalve hijzelf en de stoffeerder nood aan een vertegenwoordiger voor de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Een tekenaar was de volgende stap, samen met een grote productieruimte in Genk. Meer dan dertig jaar later worden alle zetels nog steeds in België gemaakt. Naast stikkers, stoffeerders en een verkoopteam heeft Jongform nu ook een R&D-team in huis.

Diva, Matthias Demacker voor Jongform

Drie jaar na de start in 1984 heeft Marc Huls een twaalftal zetels ontworpen en voelt hij dat het tijd is voor vernieuwing en extra input. Vanaf dan werkt hij samen met ontwerpers en waakt hij als creative director over het merk en zijn huisstijl. Vernieuwing en eigenheid zijn de twee credo’s. Om niet in de val van het mainstreamaanbod te trappen, zweert hij bij jonge ontwerpers. Zo gaat hij volop voor het design, en niet voor de designer. Ondertussen is de aanhangwagen waarmee de vertegenwoordigers rondreden, vervangen door een mooie architecturale toonzaal in Hasselt: Opuz. Dat platform stelt de beleving centraal. Het is een ideale ijsbreker, wat een catalogus ook doet, en het illustreert perfect dat Jongform gaat voor een kleiner, beheersbaar, perfect afgewerkt gamma.

Marc Huls’ zesde zintuig voor jong talent blijft niet onopgemerkt. Marc zetelde tien jaar geleden al als enige Belg in de jury voor Salone Satellite in Milaan, dé plek om jong talent nog vroeger te spotten. Het uitgangspunt? Ontwerpers stellen zitmeubels voor die niet te realiseren zijn. Samen met hen gaat de jury de uitdaging aan om de geest van het ontwerp te behouden en het toch uitvoerbaar te maken. Comfort en esthetiek zijn even belangrijk.

Boots, Bart Lens voor Jongform
Books, Jean-François D’Or voor Jongform

Naast Jongform ontstaat ook Sur&Plus, een gamma zitmeubels voor de privémarkt dat zich vooral richt naar het hogere segment. Sur&Plus moest zich in de loop van de jaren twee keer herpositioneren in de markt, van een goed meubel voor de jonge starter naar een echt designstuk met een bijbehorend prijskaartje. Dit had ook gevolgen voor de risico’s die ze konden nemen. Terwijl ze vroeger al eens kozen voor een meubel ‘met een hoek af’, zitten ze nu in een segment waar dat iets minder mogelijk is. Mensen betalen veel en verwachten dan ook een tijdloos stuk dat rust, klasse en elegantie uitstraalt.

Balance, Peter Van Riet voor Jongform

In het ontwerpersteam zitten veel Vlaamse en Brusselse ontwerpers, zoals Roel Vandebeek, Stefan Schöning, Peter Van Riet, Bart Lens en Jean-François D’Or. Maar ook de Amerikaanse Koreaan Sean Yoo, de Zwitserse Lora Zingg en Andrei Munteanu, en Matthias Demacker uit Duitsland behoren tot Sur&Plus. Roel Vandebeek ontwerpt heel minimalistische zetels voor Jongform en Sur&Plus, zoals de Border, de Rambla en de Forum. Strakke zetels met verrassende details en een subtiel spel van verhoudingen. Stefan Schöning toont zich een ware duizendpoot, met de verrassend hoekige Count & Basie, de rechte Dexter, James die speelt met recht en rond, de ‘monovolume’ Solo en de brede Wilson. Hij weet in elk model een aantrekkelijke spanning tussen de volumes te steken. Peter Van Riet zorgt met zijn Balance dan weer voor een suggestief design, visionair door zijn lijnenspel.

Lady, Thomas Wagner en Dirk Loff voor Jongform
Lady, Thomas Wagner en Dirk Loff voor Jongform

Als fabrikant wil Jongform passie brengen, maar Marc Huls heeft zelf ook een echte passie voor Belgische vormgevers. Hij toont portfolio’s aan andere fabrikanten, geeft de ontwerpers contactgegevens van verlichtingsfabrikanten, ...

Hij geeft hen graag de kans om bij hem te starten, om samen een parcours uit te bouwen. Zoals iedere goede manager weegt hij hiervoor het esthetische en persoonlijke af tegen het commerciële. Als een zitmeubel er goed uitziet, passie uitstraalt, identiteit heeft én daarbij goed verkoopt, dan is hij een tevreden man. Want verkoop is essentieel om het bedrijf van zestig personen te doen draaien. Door die verantwoordelijkheid houdt Marc Huls ook de vinger aan de pols. Vernieuwing en eigenheid blijven de kernwaarden. In 2014 krijgt Jongform en Sur&Plus er zelfs een nieuw broertje erbij: Koozo. Om zeker te ontdekken!

Wil je de zitmeubels van Jongform uitgebreid testen? Dan kun je niet terecht in de fabriek in Genk. Je wordt ontvangen in Opuz, een showroom/platform voor architecturaal wonen, opgericht door enkele Belgische fabrikanten (ArtSound, Jongform/Sur&Plus, Modular en Niko). Een bewuste keuze van Marc Huls, oprichter en directeur van Jongform.

Bekijk hier een video met Jongform.