ETAP Lighting

Sinds CEO Dominiek Plancke ETAP Lighting leidt, maakt het bedrijf een grondige transformatie door. Zo verschoof de focus van de verkoop van nieuwe producten naar circulaire oplossingen voor (nood)verlichting. Ook zet het steeds meer in op verlichtingsservice, waarbij je de verlichtingsinfrastructuur én het onderhoud ervan op lange termijn huurt. “Veel mensen zien dit als leasing van verlichting, maar dat is niet de essentie. Met de prestatieverbintenis garanderen we kwaliteitsvol licht en energiebesparing op lange termijn.”

Over ETAP Lighting

  • 1949: Opgericht door Norbert Joris. De focus lag aanvankelijk op de scheepvaart, waarvoor ETAP elektrische motoren herwikkelde. Even later begon het functionele verlichting te maken, eerst voor schepen, daarna ook voor andere sectoren.
  • 1960: De verlichtingsafdeling blijft groeien en verhuist naar Malle, waar het verlichting voor kantoren, scholen en zorginstellingen begint te ontwerpen.
  • 1970: ETAP neemt noodverlichting in het aanbod op en wordt een van de belangrijkste spelers op de Europese markt.
  • 1970-2000: Er komen verkoopkantoren bij in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Zweden.
  • 2003: Ledverlichting doet haar intrede als nieuwe lichtbron en ETAP is een van de eersten die led gebruikt in noodverlichting. In 2010 volgt de algemene verlichting en vandaag zijn alle producten led.
  • 2018: Light as a Service (LaaS) wordt geïntroduceerd, waarbij ETAP armaturen verhuurt, inclusief de onderhoudsdienst.
  • 2020: ETAP wil resoluut omschakelen naar circulaire energiezuinige oplossingen. Het rolt Circular Light as a Service (C-LaaS) uit waarbij refurbishen van fluo-armaturen een centrale rol krijgt.

“De designfilosofie is gebaseerd op drie circulaire principes: het product moet eindeloos meegaan, moeiteloos kunnen worden onderhouden en geen afval veroorzaken”

Dominiek Plancke

De jury over ETAP Lighting

De jury kent de Ecodesign by OVAM Gold Award toe aan ETAP Lighting vanwege zijn vooruitstrevende strategie op het gebied van duurzaamheid. Met zijn innovatieve concept ‘Circular Light as a Service’ zet ETAP een belangrijke stap naar een circulair bedrijfsmodel. In plaats van verlichting te verkopen, biedt het bedrijf een dienst aan waarbij klanten verlichting ontvangen. Om die shift naar dienstverlening te realiseren werd het productgamma volledig herdacht met het oog op onderhoud, demontage, herstel en vervanging van onderdelen, wat de levensduur van de producten aanzienlijk verlengt. Bovendien zet het bedrijf in op het upgraden van bestaande verlichting in gebouwen.

Wil je graag een diepte-interview met Dominiek Plancke van ETAP Lighting lezen? Bestel dan een exemplaar van onze nieuwste publicatie! Je vindt er een overzicht van alle winnaars van deze editie. De rijk geïllustreerde publicatie (160 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro.

Dominiek Plancke praat over de circulaire strategie van ETAP Lighting tijdens de #HVDV25-talk op 11 maart in Antwerpen. Schrijf je hier in!