Awards 12

We zijn aan de negentiende editie van de Henry van de Velde Awards & Labels toe. In 1994 hielden we deze prijzen boven de doopvont omdat er toen geen awards bestonden die op Belgisch of Vlaams vlak professionelen in design en aanverwante gebieden lauwerden.

Samen met een geldprijs koppelden we aan de Henry van de Velde Awards een aantal symbolen, zoals een zilveren trofee en een kalligrafisch getuigschrift. We wensten er het prestige van de awards mee te onderstrepen. Elke trofee wordt vijf jaar gebruikt. De eerste werd ontworpen door Siegfried De Buck, wiens werken uitgroeiden tot iconen van de zilversmeedkunst in België. Zijn ontwerp was een staf in zilver en kostbaar hout. De volgende trofee, van de hand van Nedda El-Asmar, bestond uit vijf zilveren, in elkaar passende bekertjes. De derde werd ontworpen door David Huycke. Hij ontwierp een bolvormige bloemkelk. Helena Schepens, één van onze jongste edelsmeden, is ondertussen het vierde talent dat de trofee voor ons ontwerpt en uitvoert. Het is een vaasvorm samengesteld uit aan elkaar bevestigde zilveren lamellen.

Het getuigschrift moest kalligrafisch zijn, om ‒ net zoals de trofee ‒ de kracht van het ambachtelijke te illustreren. De eerste kalligraaf was Bert Binneweg, de tweede Brody Neuenschwander, de Texaanse Bruggeling. Brody kalligrafeert ook dit jaar weer de getuigschriften die de laureaten mee naar huis nemen. De geldprijzen bedragen telkens 5 000 euro voor de Henry van de Velde Awards voor Loopbaan, Bedrijf en Jong Talent. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt 2 500 euro.

Jury
Jury
Laure Capitani
Laure Capitani
Anne Decruy
Anne Decruy
Chris De Roock
Chris De Roock
Dany Snokx
Dany Snokx
Veerle Wenes
Veerle Wenes
Johan Valcke
Former Director at Design Flanders & Founder Valcke Art Gallery
Johan Valcke

Johan Valcke werd in 1992 benoemd tot directeur van Design Vlaanderen en richtte in die functie de Henry van de Velde Awards op. Hij stichtte de DVG en de Triënnales voor Vormgeving en richtte het designtijdschrift K op. Hij werd verkozen in de Board van WCC-Europe en de Board van BEDA. Vandaag blijft hij actief in de klankbordgroep voor Design Museum Gent, de algemene vergadering van HISK Gent en de aankoopcommissie van DIVA Antwerpen. In 2018 opende hij zijn galerie VALCKE Art Gallery.

Bernadette De Loose
Bernadette De Loose
Wim Denolf
Wim Denolf
Chris De Roock
Chris De Roock
Stefaan Piens
Stefaan Piens
Evelyn Lafond
Evelyn Lafond
Jasmijn Verlinden
Jasmijn Verlinden