Indera

Het lijkt misschien niet zo, maar Indera is eigenlijk nog een jong bedrijf.

Door Bie Luyssaert

De kracht van vernieuwing

De eerste plannen werden gesmeed in 2004, de eerste modellen kwamen op de markt in 2006. Een jonkie dus, maar wel eentje die er staat en stevig geworteld zit. Die wortels zie je heel duidelijk als je op het bedrijfsterrein in Dilsen-Stokkem staat: de collectie staat opgesteld op de zolder van een oud mijngebouw. In de omliggende gebouwen maakt het moederbedrijf Mecam, waarvan Indera de jongste telg is, de meubels.

Indera is opgericht door Carl Meers. Na een studie economie en heel wat ervaring buitenshuis, vraagt zijn oom hem om bij Mecam te komen werken. Hij kent de kracht van het bedrijf waar alles binnenshuis gemaakt wordt en waar dus heel veel kennis en ambacht gebundeld zit. Hij is er opgegroeid, maar na een tijdje botst hij op het karakter van de meubels die er gemaakt worden. Voor Carl zijn ze te klassiek.

Hij biedt dan ook aan om Mecam te versterken met een nieuwe firma: Indera, met een heel specifieke plaats in het designsegment. Indera wil voor iedere klant een unieke hedendaagse zitbank samenstellen. Het personaliseerbare designmeubel dus, te koop bij de betere, gespecialiseerde interieurzaak. ‘Personaliseerbaarheid’ betekent voor Indera veel meer dan een stof kiezen. Het gaat bijvoorbeeld ook over afmetingen. In 2006 waren ze daarmee hun tijd absoluut vooruit. Flexibiliteit en moduleerbaarheid: fabrikanten en trendwatchers schermen er graag mee, maar weinigen zorgen ervoor dat het ook echt kan. Bij Indera hebben meerdere modellen enkele uitgekiende onderdelen waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Mensen verhuizen vaker dan vroeger, meubels worden na een relatie al eens verdeeld of gezinnen worden groter. Een nieuwe bank is bij Indera dan niet nodig, een nieuw onderdeel toevoegen aan de bestaande bank kan volstaan.

Barbasso, Bram Boo, 2009
Flow, Xavier Lust, 2008

Indera werkt respectvol samen met verschillende, vaak Vlaamse ontwerpers. Beaverhausen, Bram Boo, Culdesac, Xavier Lust, Stefan Schöning, Wim Segers, Gert Van Der Vloet en Fabiaan Van Severen: allemaal hebben ze ontworpen voor Indera. Elk jaar brengt Indera minstens één nieuwe zitbank uit, aangevuld met kleinere meubels tussendoor. Indera gaat hierbij niet over één nacht ijs: ze geloven en investeren in hun samenwerkingen met ontwerpers, en ze gaan samen voor meubels die op zijn minst tien jaar – en liefst nog langer – in de collectie blijven.

De Curaçao van Fabiaan Van Severen was erbij van bij de start. Je ziet al meteen het Indera-DNA in de verschillende onderdelen (hoekelement, sofabed, driezitsbank, lounge bed) die op meerdere manieren gecombineerd kunnen worden. De verplaatsbare leuning zorgt ervoor dat je de diepte van de zetel kan aanpassen aan je eigen voorkeur.

Curaçoa, Fabiaan Van Severen, 2006

In 2008 krijgt Indera, samen met Xavier Lust, het Henry van de Velde Label voor de Flow, een zitbank met een aluminium leuning en frame, gevuld met zachte, comfortabele kussens. De zetel wordt uit één hoogkwalitatieve aluminiumplaat gevormd, zodat hij zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

Vida is een recente realisatie van Studio Segers voor Indera. Deze zetel bestaat in een Creamy-versie (dikke, zachte kussens en een milde lijn) en als Vida Raw, een slanke, minimalistische zetel. De Raw is strak maar door het materiaalgebruik ook zeer comfortabel, want het schuim past zich aan het lichaam aan. De Vida Creamy gaat voluit voor gezelligheid en ontspanning.

De Crossed Legs van Fabiaan Van Severen is ondertussen een designklassieker die in menig huiskamer prijkt. Sinds dit jaar is deze stoel, samen met andere ontwerpen van Fabiaan Van Severen, in productie bij Indera.

Royale, Beaverhausen 2011
Royale, Beaverhausen 2011

Indera mikt van bij de start niet alleen op de bemiddelde particulier, maar zorgt er samen met de ontwerpers voor dat het zitmeubilair ook geschikt is voor de projectmarkt, vaak in een ietwat uitgeklede of – zo u wil – ‘pure’ versie: een geslaagde oefening, waarbij je soms even moet kijken om het oorspronkelijke meubel te herkennen. Het hertekende meubel biedt wel hetzelfde zitcomfort, maakt gebruik van hetzelfde frame en biedt evenveel mogelijkheden tot groeperen. Creatief en economisch interessant, en niet alleen voor Indera zelf. Zo vind je bijvoorbeeld in de bibliotheek van Genk een hele serie Sintese-zetels die samen een grote landschapszetel vormen. Als de bibliotheek de ruimte wil gebruiken voor een lezing kunnen ze eenvoudig uit elkaar gehaald worden en in een heel andere configuratie opgesteld worden, klaar om het publiek te ontvangen.

Voor Indera is de samenwerking met de verschillende ontwerpers een absolute verrijking. Samen gaan ze voor ontwerpen die passen in het DNA van de firma. En er wordt ook verder gedacht. Met Studio Segers wordt er nu gewerkt aan een nieuw project, B by Indera. Niet iedereen kan zich immers een zetel van Indera veroorloven en kijkt daarom wat er te vinden is in de grote meubelwinkels. B by Indera zal een budgetvriendelijke collectie zijn die je daar kan vinden. Ze zet minder in op moduleerbaarheid en kan minder gepersonaliseerd worden, maar ze biedt een comfortabel en hedendaags meubel, ontworpen en geproduceerd in België.

Sintese, Wim Segers 2006
Sintese, Wim Segers 2006

Het modulaire aspect en de verregaande personaliseerbaarheid van de meubels zorgt ervoor dat Indera sterk investeert in het communiceren met en het opleiden van de verkopers en interieurarchitecten. Logisch dus dat de website opent met een filmpje waarop je het meubel ziet meegroeien en veranderen met de gebruikers.

Indera-meubels zijn ondertussen vlot verkrijgbaar in de Benelux. Door een doordachte beurzenstrategie (ze zijn sinds 2008 aanwezig op de meubelbeurs van Milaan en gaan regelmatig naar Parijs en Keulen) breiden ze nu verder uit naar de rest van Europa. Indera steunt voor een aantal zaken nog hard op de kennis van Mecam, en daar hebben ze goede redenen voor. Op 40 jaar tijd heeft het moederbedrijf zich opgewerkt tot de grootste zitmeubelfabrikant van Europa en geeft het bedrijf werk aan 350 mensen. Redenen genoeg dus om voor heel wat expertise bij hen aan te kloppen. De ontwikkeling, de productie en de verpakking gebeurt wel door eigen Indera-personeel. Dat zijn ondertussen al behoorlijk wat mensen, samen goed voor 35 voltijdse jobs.

Bekijk hier een video met Indera.