Maggie Shelter
Maggie Shelter

Samen met experten van diverse leidende organisaties bracht DNOA alle tekortkomingen en uitdagingen in kaart en formuleerde in totaal 30 verschillende criteria.
Er kwamen enkele testfases, waarvan één met een concrete bestemming voor Fedasil als uitbreiding van het bestaande opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen in Steenokkerzeel. De finale vierde versie is klaar in juni 2016. Ondertussen werkt DNOA samen met partners op concrete projecten voor DRC Congo.

De Maggie Shelter is de oplossing waar vaste constructies niet mogen, gewenst of praktisch zijn. Deze is snel op te zetten en te verplaatsen, modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. Ze heeft een hoge energieprestatie en weerstaat aan een hard klimaat en aan stormen. Deze kwaliteiten zijn er omdat de constructie voorzien werd van een dubbele wand uit aluminium en zeildoek die volledig opgevuld kan worden met lokale materialen zoals zand, organische stoffen, gerecycleerd plastiek afval en isolatiematerialen.


De Maggie ziet eruit als een grote tent maar heeft de voordelen en functionaliteit van een vast gebouw. De 105m2 grote en duurzame constructie kan voor de prijs en het gewicht van een modeste gezinswagen. Ook buiten de humanitaire sector is de Maggie waardevol in afgelegen en conflictregio’s. DMOA richtte een breder platform op, Maggie Program, dat verder wil inzetten op innovatie voor sociale noden.
De samenwerking met een consortium van ingenieurs en architecten (DMOA), de academische wereld (KUL en CENTEXBEL), producenten (VERMAKO en VERVAEKE) en de overheid (Fedasil, IWT, FIT) blijft behouden. De sleutel tot het succes van innoveren is het orkestreren van complementaire expertise en krachten.

