CARBON BLACK LINE

CARBON BLACK LINE

De Carbon Black Line is een zwarte ledlichtlijn in aluminium. Je kunt dit
verlichtingselement zo lang maken als je maar wenst. De lichtbron is onder andere voorzien van de EU-gepatenteerde cooLED-technologie.

Henry van de Velde Labels 2015

Editie 2015

Carbon Black Line

Armatuur 

 

Ontwerp Jan Mahieu

 

Bedrijf LIGHTperMETER

 

Aluminium, reflector, PMMa,

verlichtingsonderdelen  

Ongelimiteerde lengte

× 8,4 × 4,4 cm

Ontwerper Jan Mahieu: “Bij ledlampen wordt vaak witte opaal gebruikt als diffusor. Maar dat neemt ongeveer 30 % licht weg om een mooi gespreid licht te bekomen. Ik had een zwarte kunststof gevonden die minder licht wegneemt, en bovendien unieke en mooie lens- en lichteffecten opleverde. De Carbon Black Line is eigenlijk begonnen als een experiment. De combinatie van zwart én lichtarmatuur was origineel, en het boeide me om een lichtlijn te ontwikkelen die pekzwart zou zijn als ze is uitgeschakeld en die, ingeschakeld, minstens zo goed als een andere zou presteren, met een mooi en esthetisch effect én een goede lichtweergave.”

Het idee en de verrassende effecten van de Carbon Black Line fascineerden ook anderen en de armatuur won snel een aantal internationale nominaties en designprijzen zoals de iF Award in Duitsland en de Green Good Design Award 2015 in de VS. Op dit moment worden de eerste installaties uitgevoerd. Zo komt er een grote pendel- constructie in het hoofdkwartier van Deutsche Telekom en wordt er gewerkt aan een kleine variant voor inbouwlichtlijnen.