Chromosome

Chromosome

Chromosome, Potteau Labo
Chromosome is de verzamelnaam voor een nieuw gamma laboratoriummeubilair. Het vernieuwend concept biedt meer comfort en flexibiliteit. Humancentred design vormde het uitgangspunt. De wensen van de eindgebruikers (de laboranten en installateurs) stonden centraal.

Henry van de Velde Labels 2013

Editie 2013

Chromosome (2012)

Laboratoriumtafel

 

Ontwerp Pilipili

 

Bedrijf Potteau Labo

 

Staal, aluminium, HPL,

polyester, glas

150 x 300 x 150 cm

 

 

Na de analyse- en conceptfasen werden twee tafels verder ontwikkeld: de X- en de Y-Chromosome. Ze zijn modulair opgevat en verkrijgbaar in alle mogelijke lengtes, afhankelijk van de labosituatie en van de architect of klant. Ook de hoogte is aanpasbaar naargelang men staat of zit. De tafels kunnen uitgerust worden met modulaire opbergkasten en laboratoriumaccessoires.

Chromosome, Potteau Labo
Chromosome, Potteau Labo

Bij de X-Chromosome gebeurt de hoogte-instelling nog handmatig terwijl in het Y-model een geautomatiseerde systeem ingebouwd is zodat met een druk op de knop de hoogte traploos gewijzigd kan worden. Een voorwaarts hellende energiebrug maakt dat de elektrische voorzieningen beter bereikbaar zijn. In de onderzijde ervan zit de werkbladverlichting en ook de aansluitingen voor gassen, lucht en water kunnen voorzien worden.

De grote overspanning van 3 meter zorgt voor meer vrije beenruimte.

Chromosome, Potteau Labo
Chromosome, Potteau Labo

Gelijktijdig werd ook de vormgeving van de zuurkast herbekeken. Uniek hieraan is de naadloos uitgevoerde binnenwand, vervaardigd uit polyester, zodat de kast beter resistent is tegen chemicaliën dan de gebruikelijke bekledingen in melamine of HPL.