Ontdek de jury van deze editie van de awards!

Design is een brede discipline. De Henry van de Velde Awards zetten dan ook een gevarieerd scala aan designdisciplines in de kijker. Om het beste binnen elke categorie te detecteren, beroepen we ons op een professionele jury.

Ook dit jaar bestaat de jury van de Henry van de Velde Awards uit juryleden met een rijke en diverse ervaring in zowat alle takken van design. Onder het toeziend oog van juryvoorzitter Chris Baelus zullen zij alle inzendingen wikken en wegen om tot een gedegen overzicht van drie winnaars per categorie te komen.

De jury die de inzendingen zal bekijken, bestaat uit Alexis Jacoby, Bas Sturm, Bie Luyssaert, Brigitte Mouligneau, Carole Baijings, Cédric Vanhoeck, Greetje Lathouwers, Hugo Puttaert, Ingwio D’Hespeel, Jop Quirindongo, Jorn Craeghs, Kate Stockman, Natalie Helsen en Thierry Geerts.

Jury 25 - projectcategorieën
Jury 25 - projectcategorieën
Chris Baelus
Chairman jury and expert design sciences
Chris Baelus

Chris Baelus was hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Tot zijn emeritaat in 2020 bleef hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Alexis Jacoby
Professor Strategic Design and Chair Department of Product Development University of Antwerp
Alexis Jacoby

Alexis Jacoby studeerde productontwikkeling en werkte gedurende twintig jaar zowel in de bedrijfswereld als binnen het onderwijs. Hij doctoreerde in productontwikkeling in 2012 en is vandaag voorzitter van het departement Productontwikkeling van de faculteit Ontwerpwetenschappen, Universiteit Antwerpen. Hij doceert ontwerpmethodologie en strategisch design. Met zijn onderzoeksteam focust hij zich op complexe problemen en de rol die design daarbij kan spelen.

Bas Sturm
Business advisor Team Bedrijfstrajecten VLAIO
Bas Sturm

Bas Sturm studeerde industrieel ontwerpen aan TU Delft. Hij werkte onder meer voor DAF, Philips en GE Plastics en was partner bij het ontwerpbureau NLA Industrial Design. Tussentijds doceerde hij parttime aan Design Academy Eindhoven. Als Bedrijfsadviseur bij VLAIO Team Bedrijfstrajecten is hij intensief betrokken bij innovatieprojecten bij Vlaamse ondernemingen.

Bie Luyssaert
Head Public Communication Design Museum Ghent
Bie Luyssaert

Bie Luyssaert startte als Hoofd publiekswerking & communicatie bij het Design Museum Gent in 2020. Ze ontdekte haar liefde voor design in al zijn aspecten sinds 1999 bij Design Vlaanderen. Meer dan 20 jaar Vlaams design promoten en designers ondersteunen zorgde voor een grondig inzicht in het Vlaams designlandschap.

Brigitte Mouligneau
Transition manager Circular Economy Vlaanderen Circulair
Brigitte Mouligneau

Brigitte Mouligneau studeerde rechten en werkte voor de Leuvense Rechtsfaculteit en de Vlaamse overheid. Vanuit haar aandacht voor de meer complexe langetermijnuitdagingen groeide haar interesse voor duurzame transities en netwerkmanagement. Zo kon ze in 2016 aan de slag bij Vlaanderen Circulair waar ze zich vanaf 2018 als Transition Manager focust op de omslag naar een circulaire economie in Vlaanderen.

Carole Baijings
Designer and co-founder Scholten & Baijings
Carole Baijings

Carole Baijings is medeoprichter van de Amsterdamse studio Scholten & Baijings tot 2019. Ze wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en dynamische industriële ontwerpers in Europa. Haar werk, dat keramiek, glaswerk, textiel, meubels en elektronica omvat, onderscheidt zich door een zorgvuldig overwogen gebruik van kleur, patronen en grafische elementen. Dat resulteerde in talrijke samenwerkingen met merken als Samsung, IKEA, MINI, HAY, Herman Miller, Fatboy, Karimoku New Standard en Maharam.

Cédric Vanhoeck
Co-founder and CEO Resortecs
Cédric Vanhoeck

Cédric Vanhoeck is mede-oprichter en CEO van Resortecs. Cédric studeerde Industrial Design Engineering aan TU Delft en Brand Management aan de Domus Academy. Al meer dan zes jaar wijdt Cédric zijn tijd en expertise aan het gebruik van technologie om de milieu-uitdagingen van de textielindustrie aan te pakken. In 2023 ontving Resortecs de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award.

Greetje Lathouwers
Training manager Interior design Thomas More
Greetje Lathouwers

Greetje Lathouwers studeerde in 1994 af als architect aan het toenmalige Henry van de Velde-instituut en vulde deze opleiding aan met extra’s in de grafische vormgeving, textielontwerp en druktechnieken. Ze combineerde een architectuurpraktijk met ontwerpbegeleidingen. Momenteel is ze sinds enkele jaren voltijds actief als opleidingshoofd Interieurvormgeving, unit Interieur, Design & Architectuur aan Thomas More hogeschool.

Hugo Puttaert
Professor and researcher master Applied and Autonomous Context and curator
Hugo Puttaert

Hugo Puttaert is grafisch ontwerper, curator, docent en recensent. Hij organiseerde de Integrated-conferenties, stelde tentoonstellingen samen, publiceerde Addmagazine en gaf diverse workshops. Hij doceert aan Sint Lucas Antwerpen en is co-auteur van verschillende boeken over grafisch ontwerp, waaronder Think in Colour over zijn studio visionandfactory (2014; MER Paper Kunsthalle) en Geometrically Speaking (2024; Not Yet. Publishers).

Ingwio D'Hespeel
Lecturer and researcher Visual Design en Design for Impact LUCA School of Arts Gent
Ingwio D'Hespeel

Ingwio D’Hespeel is lesgever en onderzoeker aan de opleidingen Visual Design en Design for Impact aan LUCA School of Arts Gent. Hij begeleidt interdisciplinaire teams bij het creatief aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen. Daar voelt hij zich ook helemaal thuis: zijn favoriete plek is het kruispunt waar onderwijs, onderzoek en creatief activisme elkaar ontmoeten.

Jop Quirindongo
Designer Lowres Creative Studio
Jop Quirindongo

Jop Quirindongo is eigenaar van Lowres Creative Studio in Amsterdam, een eenmansstudio voor visuele identiteiten. Na zijn studie Digital Media Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht was Jop was onder andere partner bij een grafisch bureau. Nu werkt hij reeds vele jaren als zelfstandig ontwerper. Jop is daarnaast actief bij Dutch Digital Design, de stichting die Nederlandse digitale projecten een podium geeft.

Jorn Craeghs
Future and transition strategist
Jorn Craeghs

Jorn is toekomst- en transitiestrateeg, en medeoprichter van ELDERS. Hij begon als gedragsontwerper voor SUE Amsterdam en was medeoprichter van de Behavioural Design Academy. Daarna startte hij zijn eigen bureau voor duurzame gedragsverandering en richtte hij mee het Sustainability Leadership Program aan de KU Leuven op. Samen met zijn co-founder Lien De Ruyck schrijft hij de nieuwsbrief Regenerative Futures, met hoopvolle toekomstperspectieven voor iedereen die werkt aan een duurzame en regeneratieve wereld.

Kate Stockman
Brand and business strategist, future researcher and innovation coach
Kate Stockman

Kate Stockman is een ervaren merk- en business-strateeg, toekomstonderzoeker en innovatiecoach en leidt FUTURE BUSINESS STUDIO, waar ze strategie- en creatieve innovatietrajecten aanstuurt voor (inter)nationale design-, mode-, food-, hospitality- en entertainmentmerken en hen helpt om hun blinde vlekken te zien en in te zetten op duurzame groei. Ze is ook professor Trend Implementatie (Erasmushogeschool Brussel), keynote speaker en heeft een achtergrond als fotograaf en creative director.

Natalie Helsen
Lifestyle journalist
Natalie Helsen

Natalie Helsen is een lifestylejournalist. Nadat ze vijf jaar schreef en onder andere mode en design coördineerde voor De Morgen Magazine, ging ze als mode- en lifestylejournalist aan de slag bij Sabato alvorens ze in 2023 freelancer werd. In mode, architectuur en design vloeien haar sociologische achtergrond (VUB), haar esthetische fascinaties en liefde voor ambachten, nuance en menselijke verhalen samen. Vandaag lees je haar werk onder meer in Weekend Knack, Sabato en Feeling.

Thierry Geerts
Author, business angel and prior country director Google Belgium and Luxembourg
Thierry Geerts

Thierry stond van 2011 tot 2024 aan het hoofd van Google in België en Luxemburg. Hij is de auteur van twee boeken over de impact van digitalisering op het bedrijfsleven en de samenleving: Digitalis, hoe de wereld opnieuw uit te vinden en Homo digitalis, hoe digitalisering ons menselijker maakt.

Bart Lens
Bouwmeester Bokrijk
Bart Lens

Bart Lens is de oprichter van Lens°Ass studio en werkt aan projecten gaande van architectuur en interieurontwerp tot product- en conceptontwikkeling. Hij ontwerpt voor bedrijven als Moome, Jongform, Eden Design, en werd gevraagd om Bokrijk in een nieuw tijdperk te leiden. Hij werd curator met als opdracht een innovatieve en eigentijdse blik op de museale werking voor de verschillende vakmanschappen te ontwikkelen. Als Bokrijk Bouwmeester waakt Bart mee over de DNA-waarden vanuit een overkoepelende visie op vakmanschap. 

Daarnaast zijn er een aantal juryleden die zullen bepalen wie met de Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Ecodesign by OVAM Award naar huis gaan, namelijk Brigitte Mouligneau, Elien Haentjens, Iwan Strauven, Joost De Frene, Ken De Keyser, Marie Rijken, Nathalie Van der Massen, Oana Bogdan, Stefan Schöning en Wim Segers.

Jury 25 - hoofdcategorieën
Jury 25 - hoofdcategorieën
Chris Baelus
Chairman jury and expert design sciences
Chris Baelus

Chris Baelus was hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Tot zijn emeritaat in 2020 bleef hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Brigitte Mouligneau
Transition manager Circular Economy Vlaanderen Circulair
Brigitte Mouligneau

Brigitte Mouligneau studeerde rechten en werkte voor de Leuvense Rechtsfaculteit en de Vlaamse overheid. Vanuit haar aandacht voor de meer complexe langetermijnuitdagingen groeide haar interesse voor duurzame transities en netwerkmanagement. Zo kon ze in 2016 aan de slag bij Vlaanderen Circulair waar ze zich vanaf 2018 als Transition Manager focust op de omslag naar een circulaire economie in Vlaanderen.

Elien Haentjens
Art and design journalist and curator
Elien Haentjens

Als kunsthistorica schrijft Elien Haentjens al 15 jaar over design, kunst en architectuur voor diverse bladen, publicaties en websites. Daarnaast cureert en organiseert ze sinds 2012 tentoonstellingen en residenties voor ontwerpers, vooral in Brazilië, en is ze sinds 2018 verbonden aan het Gentse KASK School of Arts. Elk jaar zetelt ze in diverse jury’s en commissies.

Iwan Strauven
Curator architecture Bozar and professor ULB
Iwan Strauven

Iwan Strauven is professor architectuurtheorie en -ontwerp aan de architectuurfaculteit van de ULB. Als curator architectuur heeft hij vanaf 2006 een nieuwe dynamiek gegeven aan het architectuurprogramma van Bozar met aandacht voor design en werk van opkomend talent. Hij programmeerde en cureerde onder meer de tentoonstellingen Robbrecht en Daem. Pacing through Architecture, Jules Wabbes Furniture Designer, Office KGDVS Everything Architecture en recent nog Victor Horta and the Grammar of Art Nouveau.

Joost De Frene
Innovation manager and R&D director Renson
Joost De Frene

Joost De Frene is innovatiemanager en R&D-director binnen de Renson Groep. In 1998 studeerde hij als industrieel ontwerper af aan het Henry van de Velde-instituut. Na zijn studies startte zijn carrière bij Barco. Na 17 jaar ruilde hij de projectoren en LED-displays in voor outdoor paviljoenen oplossingen voor een gezonder binnenklimaat.

Ken De Keyser
Creative director and head of Branding & Design VRT
Ken De Keyser

Ken De Keyser is creative director en hoofd Branding & Design bij VRT. Na zijn opleiding aan Sint-Lukas in Brussel werkte hij als grafisch vormgever en design director voor verschillende mediabedrijven. Hij was tien jaar creative director bij VRT NWS en leidde heel wat merkstrategische projecten en 360°-designteams, van brand-, product- en set design tot styling, sonic identity en de ontwikkeling van nieuwe mediaformats.

Marie Rijken
Designer and coordinator VAKlab Bokrijk
Marie Rijken

Marie Rijken is coördinator van VAKlab, het diensten- en expertisecentrum van Bokrijk rond vakmanschap, design en ondernemerschap. Ze heeft de dagelijkse leiding over de werking waarbij de historische erfenis van vakmanschap vertaald wordt naar een innovatieve en hedendaagse context. Daarnaast heeft Marie meer dan vijftien jaar ervaring als ontwerper, creative director en projectmanager in de Belgische interieur-, mode- en designindustrie.

Nathalie Van der Massen
Textile designer
Nathalie Van der Massen

Nathalie Van der Massen ontwerpt op het gebied van textielontwerp, kunst en (interieur)architectuur. In 2018 lanceert Nathalie haar eigen designstudio. Hoewel haar praktijk één specifiek artistiek pad overstijgt, is de rode draad haar gevoeligheid voor natuurlijke materialen en grondig onderzoek naar technische details. Ze werkt graag samen met architecten en interieurontwerpers die haar in staat stellen rekening te houden met het brede scala aan creatieve mogelijkheden. Ze won de Henry van de Velde Young Talent Award 24.

Oana Bogdan
Architect and founder &bogdan
Oana Bogdan

Oana Bogdan is de oprichter van de Brusselse praktijk &bogdan. In de overtuiging dat de vaardigheden van het architectenberoep gebruikt kunnen worden om door de complexiteit van vele aspecten van het leven te navigeren, heeft ze verschillende rollen op zich genomen, zoals staatssecretaris voor cultureel erfgoed in Roemenië of voorzitter van de commissie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederland.

stefan schöning
Designer
stefan schöning

Na zijn studies productontwikkeling in Antwerpen richtte stefan schöning een multidisciplinaire studio op. Diversiteit voedt creativiteit is zijn motto, en dat is duidelijk te zien aan de verscheidenheid van de gerealiseerde projecten: meubilair, objecten, verlichting, kookgerei, publiek design, mobiliteit, huisstijl en scenografie. Voor elk project zoekt hij het subtiele evenwicht tussen design en productie.

Wim Segers
Designer
Wim Segers

Wim Segers studeerde in 1982 af als productdesigner af aan LUCA School of Arts in Genk. In 1989 richtte hij samen met zijn echtgenote Studio Segers op. Het creatief ontwerpbureau is geënt op architectuur, productdesign en grafische vormgeving. Wim ontving in 2022 de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award. Als allround ontwerper staat hij voor een no-nonsense aanpak, tijdloze eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid.