Spijker Trading cvba

Spijker startte als een eenmansbedrijf dat steeds ernst, toewijding en vakmanschap in zijn vaandel is blijven dragen.

Door Klara De Smedt

Het groeide uit tot een gespecialiseerd en creatief hecht team van ondernemers, vormgevers en vakmensen, met als doel het op poten zetten van een unieke collectie meubels.

Hypermoderne technieken, gekoppeld aan het klassieke vakwerk, garanderen de kwaliteit van hun producten. Uiterst nauwkeurige en verfijnde werktekeningen vormen de basis van een optimaal eindresultaat. Frezen en zagen gebeurt computergestuurd, bijschaven gebeurt met de hand, om de doorstroming tussen idee, ontwerp en product op een zelfde peil te houden.

Jean Wauters, ontwerper van de Biblios collectie, studeerde in 1973 af als interieurarchitect aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw in Antwerpen. Tegenwoordig is hij ook deeltijds docent aan de Autonome Hogeschool Antwerpen, Afdeling Architectuur.

De bibliotheekwand Biblios bestaat uit een stapeling van klepkasten op een basiskast met schuifdeuren. De deur kan veranderd worden in een boekenplank, via een eenvoudige neerwaartse beweging.

Spijker Trading cvba (Kruibeke), Jean Wauters; Biblios, 1996. © Alex DeyaerT
Spijker Trading cvba (Kruibeke), Jean Wauters; Biblios, 1996. © Alex Deyaert

Toen men in 1994 aan de Biblios begon, vertrok men vanuit 3 gegevens:

  • Het zou een open bibliotheek worden maar niet alles hoefde getoond te worden
  • Lege vlakken hoeven niet persé opgevuld worden
  • Dossierfarden e.d. zouden uit het zicht kunnen staan

Het belangrijkste element was dus de deur die moest verdwijnen om de kast als open boekenkast te kunnen zien. Het resultaat is een dikke boekenplank die erg robuust aandoet maar die wel in overeenstemming is met zijn breedte en het gewicht van de boeken. De noodzakelijke naad tussen vaste bodem en beweeglijke deur is weinig zichtbaar door de afwerking in fineer. Daarom zijn deze onderdelen (deur en bodem) steeds in hout.

Spijker Trading cvba (Kruibeke), Jean Wauters; Biblios, 1996. © Alex Deyaert
Spijker Trading cvba (Kruibeke), Jean Wauters; Biblios, 1996. © Alex Deyaert

Bij de eerste versie van de Biblios wogen de deuren zwaar en mocht je ze niet uit je handen laten vallen want ze werden nog niet afgeremd. In 1995 werd hier een oplossing voor gevonden, nl. een mechaniek die gelijk zorgt voor een constante balans in de kantelende deur, voor de pivoterende beweging, voor het synchroon inschuiven en voor het dichthouden van de deur. Er zijn geen slotjes of handvatjes, remscharnieren of scharnieren te zien.

Het Biblios-systeem is eenvoudig te plaatsen en te koppelen, waarbij de verschillende elementen als een blokkendoos in elkaar passen.