Verde KinetiCore

Designbureau
Lazer Sport
Afmetingen
18,7 x 21,3 x 27,1 cm
Materiaal
PC (65% recycled content), EPS (89% recycled content), PA6 (30% gerecycleerd materiaal), polyester (97% recycled content), POM, silicone
Techniek
spuitgieten, EPS moding, weaving, stichting, heat press
Uitvoering
industrieel

Verde KinetiCore is een fietshelm ontwikkeld vanuit een circulair ontwerp, gebaseerd op de principes van het verminderen, hergebruiken en recycleren van materialen.

Verde KinetiCore

Verde KinetiCore is een fietshelm waarbij het gebruik van materialen geminimaliseerd wordt door het aantal gebruikte componenten te beperken. De componenten die onmisbaar zijn voor de productie van de helm zijn gemaakt van 70% gerecycleerd materiaal. Bovendien is de hele helm recycleerbaar. Doordat geen lijm werd gebruikt, kan de helm aan het eind van zijn levenscyclus eenvoudig gedemonteerd en gerecycleerd worden.

De jury over Verde KinetiCore:

De fietshelm is vervaardigd uit gerecycleerd materiaal en helemaal ontworpen in functie van demontage. Het ontwerp is zodanig opgebouwd dat gebruikers de helm zelf eenvoudig kunnen demonteren en laten recycleren. Dat heeft geen effect op de kwaliteit van de helm.

Wat betekent deze award voor jullie?

Het geeft erkenning dat we erin geslaagd zijn een duurzame helm op de markt te brengen, zonder toegevingen op het vlak van kwaliteit. We hopen dat deze winst anderen inspireert om op eenzelfde manier naar productontwikkeling te kijken. We hopen te tonen dat het mogelijk is om op een onderbouwde manier de milieu-impact van een product te reduceren. Tot slot hopen we dat recyclingbedrijven en beleidsmakers zien dat dit soort initiatieven bestaan in de industrie en dat zij zich erop gaan afstemmen. Zodat het niet bij kleine initiatieven blijft, maar we kunnen werken richting een georganiseerd end of life. 

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Vanuit het Lazer-ontwerpteam groeide steeds meer het besef dat onze producten een significante impact hebben op het milieu. Dat staat vaak lijnrecht tegenover de beweegredenen van fietsers, die door de fiets te nemen hun ecologische voetafdruk beperken. We stelden onszelf drie doelen. Ten eerste wilden we begrijpen hoe we de milieu-impact van een helm konden minimaliseren, zonder toegevingen te doen op het vlak van standaardeisen. Ten tweede wilden we een manier vinden om fietshelmen te recycleren. Ten slotte wilden we de productie van de helm in Europa houden. Dat daagde ons uit om in de ontwerpfase nog meer na te denken hoe we dat alles gedaan konden krijgen.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Vanaf het begin was het doel om een beter product te maken voor zowel de gebruiker als de planeet. We beseften dat daarvoor een holistische en datagedreven aanpak nodig is. We begonnen met een life cycle assessment of LCA van diverse helmen om een heatmap te creëren die de meest impactvolle stappen in de levenscyclus identificeerde. De grootste pijnpunten lagen bij de productie en het grondstofgebruik. We ontwikkelden een compound voor de buitenschaal die voor 70% uit gerecycleerde cd's bestaat. Circulariteit werd geïntegreerd in het ontwerp, met mechanische verbindingen voor eenvoudige demontage. Een volledige LCA toonde significante verbeteringen, zoals een 46% lagere CO-uitstoot. De resultaten zijn te vinden op onze website, wat transparante communicatie over de milieu-impact mogelijk maakt. 

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

We hebben een performante fietshelm gecreëerd met zo min mogelijk milieu-impact. De LCA toont de gefundeerde manier waarop we dat hebben verwezenlijkt. We hebben bewezen dat alle geëvalueerde impactfactoren zijn gereduceerd. Tegelijkertijd hebben we de helm zo vormgegeven dat hij in de end of life-fase eenvoudig kan worden opgedeeld in monomateriaalcomponenten. Zo is hij geschikt voor een circulaire economie. Tot slot vinden we lokale productie belangrijk. Door deze helm in de EU te produceren proberen we de maakindustrie in Europa kracht bij te zetten.  

Hebben jullie nog verdere plannen met dit project?

Zeker en vast. Verde KinetiCore is voor Lazer de intentieverklaring richting meer duurzame productontwikkeling, productie en betere EOL-strategieën. Eerst en vooral proberen we de lessen die we getrokken hebben uit dit project te integreren in meer producten. We elimineren zoveel mogelijk productiestappen, minimaliseren uitval en gebruiken gerecycleerde content. De inmiddels gepatenteerde Ecoloc, die het demonteren van de helm toelaat, passen we nu ook toe in tal van nieuwe producten. Zo lanceerden we onlangs de Maze KinetiCore, waarin we de geleerde ecodesignstrategieën en Ecoloc opnieuw hebben geïmplementeerd.