Stock is een circulair alternatief voor servies, waarbij bestaande biscuits opnieuw geglazuurd worden.
Stock is een circulair alternatief voor servies, waarbij bestaande biscuits opnieuw geglazuurd worden. Zo bespaar je op de grondstoffen en de energie voor het bakken van een nieuw servies. Door nieuwe, eigentijdse kleurcombinaties kunnen borden met verschillende ontwerpen opnieuw samengesteld worden tot unieke sets van serviezen.
Stock is een goed gevonden antwoord op de problematiek waar kringloopwinkels vaker tegenaan lopen: Hoe geef je een bestaand, gebruikt servies op een lowtech manier een nieuw leven? Door de nieuwe glazuurlaag krijg je een uniform servies. Dit op het eerste gezicht eenvoudige idee kan veel impact hebben.
Deze award is voor ons op de eerste plaats vooral een groot compliment. Heel mooi om door een jury van vakgenoten zo positief beoordeeld te worden. Met deze award ronden we een traject van twee jaar af waarin we vertrokken van een idee en via heel veel prototypes en langzaam opschalen nu een volwaardig product in de markt kunnen zetten. Dit is de perfecte kans om Stock Antwerpen nu aan een groter publiek in Vlaanderen te laten zien.
Met Stock willen we nieuwe oplossingen bieden voor alledaagse noden. Onze ambitie is om altijd zo maximaal mogelijk met lokale arbeidskrachten en leveranciers te werken, in combinatie met een minimaal gebruik van nieuwe grondstoffen.
Ons product laat zien dat circulaire oplossingen voor alledaagse noden niet alleen levensvatbaar zijn, maar zelfs tot unieke producten kunnen leiden. De serviezen worden met lokale grondstoffen gemaakt in de sociale economie en vormen elke keer een unieke nieuwe samenstelling.
Ten opzichte van een conventioneel keramiekproductieproces sparen we met Stock Antwerpen heel veel uit. 95% van de benodigde grondstoffen komt uit afgedankte borden. We brengen daarnaast het energieverbruik met ongeveer 45% terug doordat er geen biscuit(klei) gebakken hoeft te worden. We produceren bovendien alles lokaal, waardoor we de voetafdruk van transport ook sterk verminderen.
In eerste instantie plannen we ons aanbod verder uit te breiden met schalen, kommen en kopjes om zo een compleet servies aan te bieden. Daarnaast willen we onderzoeken of ons proces ook op andere producten op of rond de tafel kan worden toegepast, denk aan bestek, tafellinnen of glaswerk.