Open Access Breast Couch

Designbureau
Max Schoepen, Radion-D
Opdrachtgever
UZ Gent
Afmetingen
30 x 50 x 155 cm
Materiaal
koolstofvezel, vezelversterkte polyamide, aluminium, geschuimde kussens, kunststof plaatmateriaal, standaardonderdelen
Techniek
vacuüminfusie, CNC-plooien en -frezen, 3D-printen, lasercutten
Uitvoering
deels ambachtelijk, deels industrieel

Open Access Breast Couch is een positioneerplatform met buiklighouding voor borstradiotherapie.

Open Access Breast Couch

Open Access Breast Couch is een positioneerplatform voor borstradiotherapie. Als de patiënt op de buik ligt, kan de bestraling preciezer gebeuren, waardoor mogelijk schadelijke, tot zelfs dodelijke, neveneffecten van de therapie worden vermeden. Het toestel wordt momenteel gebruikt in drie Belgische ziekenhuizen en bediende al honderden patiënten. Het ontwerp werd wetenschappelijk onderbouwd via klinische studies en combineert medische wetenschap met techniek en ergonomie. 

De jury over Open Access Breast Couch:

Het positioneerplatform speelt in op het comfort van zowel de patiënt als de zorgverleners en de optimalisatie van de bestraling zelf. De oplossing is slim ontworpen, onderbouwd door onderzoek en goed uitgewerkt op maat van de specifieke oplage die dit soort producten bereikt. Het biedt een grote meerwaarde tegenover bestaande producten, zowel in efficiëntie als effectiviteit.

Wat betekent deze award voor jullie?

Een mooie erkenning voor het werk waar verschillende profielen zich langdurig voor hebben ingezet. Dat zijn onder andere patiënten, onderzoekers, verplegers, artsen, fysici en producenten. 

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Vanaf 2008 heeft het team van professor Wilfried De Neve van UGent de voordelen van de buiklighouding voor borstradiotherapie bestudeerd. Daarbij werd duidelijk dat enkele belangrijke hindernissen weggewerkt moesten worden om de voordelen te benutten. Zo ontstond het idee om een aangepaste houding te ontwikkelen, de zogenaamde crawlbuiklighouding. Om die te faciliteren, werkte een multidisciplinair team sinds 2014 aan het ontwerp van een innovatief ligplatform.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Het project is ontstaan zonder commercieel doeleinde, het moest de wetenschappelijke en medische grenzen verleggen. Na enkele jaren onderzoek bleek het patiënten in studieverband te kunnen helpen. Nadien zagen we dat dit toestel een breder potentieel had en uit de universiteitsmuren kon breken. Daarnaast is de multidisciplinaire cocreatie uniek geweest. Commerciële ontwikkelaars hebben veel minder toegang tot patiënten en zorgverleners kunnen niet veel tijd aan zo’n ontwikkeling spenderen. Dit maakte echter dat wij een performanter toestel konden ontwikkelen voor alle belanghebbenden.  

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Dit toestel kan de patiënt schadelijke neveneffecten op korte en lange termijn besparen. Dat kan gaan van beschadigde huid tot hartritmestoornissen. Voor de samenleving kan het, zeker op de lange termijn, nieuwe ziekenhuisopnames besparen. Dat vermijdt  behandelingskosten en onnodig leed. 

Hebben jullie nog verdere plannen met dit project?

De doelmarkt in België is klein, waardoor een uitbreiding naar Europa logisch wordt. Daarvoor zullen we distributeurs aanspreken. Daarnaast blijft het toestel een geschikt platform voor innovaties. De onderzoekers werken verder aan nieuwe toepassingen.