Velda Resleep

Designbureau
Veldeman Bedding R&D team (Kevin Martens e.a.)
Opdrachtgever
Veldeman Bedding nv
Afmetingen
180x210x110
Materiaal
combinatie van hout, textiel, metaal en kuststoffen
Techniek
combinatie van houtbewerking, stoffering, kunststofinjectie, 3D printing en manuele assemblage
Uitvoering
Industrieel
Veldeman Bedding introduceert met het Velda Resleep concept het eerste volledig circulaire slaapsysteem in de internationale meubelindustrie en is daarmee de voorloper in zijn sector.

En dat is niets te vroeg als je weet dat slaapsystemen 10% uitmaken van onze afvalberg. Op heden zijn matrassen en bedden zeer moeilijk uit elkaar te halen en bovendien zijn de meeste gebruikte materialen niet recycleerbaar of herbruikbaar.

De Velda Resleep boxspring, matras en topper zijn volgens het Cradle-to-Cradle-principe ontwikkeld (regeneratie of tweede leven mogelijk) en maken deel uit van een verregaand circulair innovatietraject waarbij ‘zonder nietjes, lijm of PU-schuim’ de toetssteen vormt in het proces.

Het product is zo ontworpen dat de verschillende componenten of materialen geassembleerd worden met eigen gepatenteerde verbindingstechnieken die permanente verbindingen overbodig maken. Dit zorgt ervoor dat het product terug te brengen is tot kleine, makkelijk te vervoeren onderdelen die bovendien ‘zuiver’ zijn: 100% recycleerbaar of herbruikbaar. De gebruikte materialen zijn teruggebracht tot een absoluut minimum en hebben allen een lage milieu-impact. Veldeman Bedding heeft met andere woorden volledig ingezet op design for disassembly.

Er werden geen kwaliteitscompromissen gemaakt en aan comfort wordt er niet ingeboet.

Versleten onderdelen kunnen vervangen worden en het bed kan ter plaatse opnieuw gestoffeerd worden.

Een belangrijke troef van Velda Resleep is de unieke, duurzame pocketverenkern die Veldeman zelf zal produceren. De gepatenteerde technologie zorgt ervoor dat deze kernen geproduceerd kunnen worden zonder enig gebruik van lijm.

Tegen 2030 streeft Veldeman Bedding naar een volledige duurzame energie- en productieketen. Resleep geldt als circulair startpunt hiervoor in het productgamma.

Het ontwerp zorgt ook voor een makkelijker samen te stellen product. Veldeman Bedding hoopt zo de jobdrempels te verlagen en een antwoord te bieden aan het jarenlange probleem van sterke knelpuntberoepen in de beddensector.