SAM

Designbureau
Studio Dott.
Opdrachtgever
Bao Living
Afmetingen
afhankelijk van de indeling (opstelling in showroom 3,0 x 4,2 x 2,6 m)
Materiaal
voornamelijk plaatmateriaal op basis van gerecycleerd hout
Techniek
voornamelijk schrijnwerk
Uitvoering
Industrieel
Om de residentiële bouwmarkt betaalbaarder en duurzamer te maken ontwikkelde Studio Dott samen met start-up BAO Living een nieuwe, revolutionaire methode die alle nutsvoorzieningen in appartementen samenbrengt in één slimme aanpasbare module (SAM).

“Nu steeds meer mensen in steden wonen en de wooneenheden onvermijdelijk kleiner worden, is er nood aan oplossingen om sneller, betaalbaarder en duurzamer te kunnen bouwen”.

SAM (ondertussen gepatenteerd) concentreert alles van verwarming, water, elektriciteit, ventilatie, domotica in één module, zowel de toestellen, de leidingen en draden, als de contactpunten. Deze module is geen vast ontwerp, er zijn 18 verschillende kastmodules die zich aan de ruimte kunnen aanpassen.

Bao Living produceert de modules in een geautomatiseerde fabrieksomgeving. Onder andere hierdoor valt de installatie ongeveer 30 procent goedkoper uit dan bij de klassieke manieren om nutsvoorzieningen te installeren. SAM boekt daardoor schaalvoordelen, de installatie ter plekke vraagt minder tijd en overschotten worden gerecycleerd. Dat maakt de modules ook meteen een heel pak duurzamer.

“Geen overbodige luxe, want de bouwsector is vandaag de meest energie-intensieve, de meest vervuilende en de meest verspillende sector ter wereld. Als we méér gaan bouwen, moeten we ook anders gaan bouwen”.

Door de modules vlot aanpasbaar te maken, kunnen architecten ze perfect integreren in hun bouwplannen zonder aan creativiteit in te boeten. En omdat er minder binnenmuren nodig zijn, kunnen ze de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Loodgieters en elektriciens installeren de nutsvoorzieningen veel sneller en efficiënter en kunnen eventuele updates en herstellingen ook vlotter uitvoeren. Ze hoeven niet meer in muren te slijpen, maar vijzen de module gewoon open. Zo zijn de bewoners ook meteen verlost van een heleboel miserie.

Bao Living opende reeds een eerste showroom in Turnhout en investeerde om de modules verder te ontwikkelen en er op termijn ook de grens mee over te trekken.