Handtassenlabel Lies Mertens

Designbureau
Lies Mertens
Afmetingen
variable
Materiaal
100% chrome free water resistant biodegradable leather and lining
Techniek
hand stitching
Uitvoering
Ambachtelijk

Lies Mertens is van opleiding grafisch ontwerpster maar omdat ze tevergeefs op zoek was naar een handtas die eenvoudig en tijdloos, en tegelijk aantrekkelijk, van hoge kwaliteit en praktisch was, besloot ze zelf te gaan ontwerpen.

Het label is ontstaan uit het idee om efficiëntie en eenvoud op een duurzame manier te combineren.

Het zijn tijdloze en erg functionele tassen geworden uit hoogwaardige materialen vervaardigd. Omdat er jaarlijks maar een beperkt aantal tassen aan de collectie wordt toegevoegd, is er ruimte om echt te focussen op de esthetiek en het gebruiksgemak. Lies Mertens ziet haar tassen als “de perfecte partner” van de actieve vrouw. Ze ogen heel eenvoudig, mooi en tijdloos, maar zijn niet enkel esthetisch aantrekkelijk. Dankzij de overzichtelijke indeling, die ook plek voorziet voor laptop, smartphone en opladers, zijn het stuk voor stuk erg functionele accessoires geworden.

Omdat Lies gelooft dat producten vooral indruk moeten maken door hun impact op de wereld te minimaliseren, probeert ze de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Ze gebruikt leer dat om een aantal redenen uniek is. De tassen worden gemaakt uit overschotten die anders als afval zouden worden afgevoerd, wat betekent dat er geen extra dieren moeten geslacht worden. Bovendien wordt het leder gekleurd volgens een combinatie van twee methoden, zonder chemicaliën, maar met natuurlijke producten zoals hars, en dat toch ook mooi oud wordt. Natuurlijk gelooid leer ontwikkelt normaal gesproken vlekken in de loop van de tijd. Niet dit leer, omdat het een coating krijgt die ook op natuurlijke materialen is gebaseerd. Dit stelt haar in staat om een leer van hoge kwaliteit te creëren dat 100% biologisch afbreekbaar is, terwijl het de impact op het milieu minimaliseert.

Ook de verpakking en de papieren zakken bestaan uit gerecycleerde materialen. Bovendien zoekt Lies Mertens voortdurend naar oplossingen om ook het transport zo milieuvriendelijk mogelijk te maken en probeert ze CO2-neutraal te zijn door Climate-Care te ondersteunen.

En niet alleen de materialen zijn van de hoogste kwaliteit. Ook de arbeidsomstandigheden waaronder de tassen worden geproduceerd worden, worden nauwlettend in het oog gehouden. Lies koos voor ambachtelijke ateliers in Portugal waar gewerkt wordt volgens de Europese regelgeving.

In dit alles wil ze ook transparant zijn door haar duurzaamheidsconcept en werkwijze te delen op de sustainability pagina van haar website.