ecoBirdy

Designbureau
Vanbriel Yuan Design Company (VYDC)
Opdrachtgever
ecoBirdy
Afmetingen
40x41x52cm
Materiaal
ecothylene®, 100% gerecycleerde plastic
Techniek
Rotatiegieten
Uitvoering
Industrieel
EcoBirdy produceert meubels voor kinderen die uitsluitend gemaakt zijn van duurzame materialen en op industriële schaal.

Door op grote schaal te denken neemt ook de impact exponentieel toe. De kleurrijke meubels voor kinderen hebben als doel hun "bewustzijn voor duurzaamheid" te verhogen en hen kennis te laten maken met de circulaire economie. Alle stukken uit de debuutcollectie van ecoBirdy zijn gemaakt van oud plastic speelgoed en volledig opnieuw recycleerbaar.

Dankzij innovatieve technologieën worden de kleuren van elkaar gescheiden en mogelijke vervuiling verwijderd. Daarom is het niet meer nodig om extra pigmenten of chemicaliën toe te voegen. Extra tussenstappen zoals bijvoorbeeld compounding zijn niet meer nodig. In plaats daarvan hebben we ervoor gekozen het bronmateriaal zichtbaar te houden en te produceren met ruw verwerkt materiaal. De "terrazzo" look die speciaal is ontworpen door de designers maakt elk product uniek.

Dit gebeurt heel bewust om de gebruiker eraan te herinneren dat het belangrijk is onze kostbare en beperkte middelen optimaal te benutten. Een begeleidend verhalenboek en een scholenprogramma werden ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met “circulaire economie” en hen te inspireren om bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. EcoBirdy heeft als doel 250.000 kg plastic speelgoed te recycleren. Want een groot deel van het plastic speelgoed heeft slechts een korte gebruiksduur en belandt meestal op stortplaatsen, in verbrandingsovens of in de oceaan.