Collage tableware

Designbureau
Utilise.Objects
Opdrachtgever
Serax
Afmetingen
diameter 17cm x 75cm hoogte voor de theepot & diameter 8cm x 6cm hoogte voor de tasjes
Materiaal
gietijzer en amerikaanse esdoorn
Techniek
iron casting en houtdraaiwerk
Uitvoering
Industrieel

Collage is een theeservies gebaseerd op de perfecte balans tussen materiaal, vorm en verhouding en op het idee om tafelgerei ook als decoratie in het interieur te gebruiken en het dus niet op te bergen.

Beïnvloed door het Japanse design ontwierpen Giel Dedeurwaerder en Brent Neve houten kopjes en een gietijzeren theepot. Het hout in combinatie met het gietijzer verleent aan het ontwerp het duurzame, functionele en esthetische karakter waar ze naar op zoek waren.

Binnen het collectief zijn Giel en Brent al geruime tijd bezig met onderzoek naar de mogelijke afwerkingen van het materiaal hout. Toen ze zich verdiepten in de food safe afwerking kwamen ze bij het idee om een theeservies te ontwerpen.

Het duo werkte op verschillende pistes, onderzoek van de verschillende mogelijke innovatieve afwerkingen en verwerkingen van het hout in balans met het concept en de vorm. Massief Acacia hout gaf de beste resultaten bij het testen op voedselveiligheid. Om niet in concurrentie te treden met de reeds bestaande maar heel dure houten kopjes werd tegelijk gezocht naar mogelijke industriële productietechnieken.

Vervolgens ontwikkelden ze een theepot in gietijzer, die mooi contrasteert met de elementen in hout. Voor de theepot werd de technische expertise van Serax ingezet. In het deksel is een opening uitgespaard als een soort schoorsteen waarlangs de waterdamp kan ontsnappen. In een eerste fase van commercialisatie bestaat de collectie uit de theepot en vier houten mokken. Later zullen andere items aan de collectie toegevoegd worden.