XANT M

Designbureau
XANT
Afmetingen
5000 cm x 200cm x 2100cm
Materiaal
steel, copper, glassfibre
Techniek
various
Uitvoering
Industrieel

XANT M is een middelgrote windturbine die eenvoudig te installeren, gemakkelijk te vervoeren en beter inpasbaar in het landschap is dan andere windturbines.

XANT M is een middelgrote windturbine die eenvoudiger te installeren, gemakkelijker te vervoeren en beter inpasbaar in het landschap is dan een normale windturbine. In tegenstelling tot gewone windturbines heeft de XANT M een sterk vereenvoudigde opbouw zodat er minder materiaal gebruikt wordt tijdens de productie.

Het ontwerp van de toren heeft bijvoorbeeld een semi-kwadratische vorm voor de optimalisatie van het materiaalgebruik waardoor er dus slechts een minimale hoeveelheid staal wordt gebruikt. En doordat de verschillende segmenten in elkaar kunnen worden geschoven, kan de volledige windturbine in één enkele container naar de site worden vervoerd.

Als bekleding van de turbine kozen de ontwerpers voor gerecycleerde dekzeilen van vrachtwagens, wat een unieke manier is van upcycling bij hernieuwbare energiebronnen. Door de specifieke vorm van de turbine wordt efficiëntie gemaximaliseerd terwijl het materiaalgebruik en het geluid worden geminimaliseerd.

Ook is de turbine zodanig esthetisch ontworpen dat hij harmonieus staat in het landschap en is het bovendien de stilste turbine in zijn klasse. Hernieuwbare energie wordt op deze manier dichterbij gebracht, zonder dat het landschap of de bewoners worden verstoord.