Tableskin

Designer
Lore Langendries
Opdrachtgever
Verilin
Lore Langendries is als ontwerpster gespecialiseerd in het maken van draagbare objecten uit dierenhuiden.

Eén van de weinige zaken waar we harige huiden niet voor gebruiken, is als materiaal om op te eten omdat dit meestal geen smakelijke associaties oproept. Lore wilde dit taboe doorbreken en een tafellaken ontwerpen. Maar een dierenhuid omtoveren tot picknicktafelkleed zou enerzijds te eenvoudig en anderzijds helemaal niet praktisch zijn en bij print op linnen verloor het patroon te veel van zijn poëzie. Daarom nam Lore contact op met Verilin, een Kortrijks textielbedrijf dat al verschillende generaties lang linnengoed produceert en verkoopt. Linnen vormt zowat het DNA van dit bedrijf. En dankzij hun jacquardweefgetouwen kunnen ze ook de meest complexe patronen aan. Verilin gaat graag uitdagingen aan en houdt ervan om samen te werken met creatievelingen met geweldige ideeën maar die nood hebben aan de kennis en kunde van het bedrijf.

Hun samenwerking resulteerde in een poëtisch tafellinnen, met bijhorende servetten, waarin zachtbruine haren op een witte achtergrond liggen. Tableskin is een 100% Belgisch en puur ambachtelijk product. Bij de productie wordt er zo goed als geen afval geproduceerd want afmetingen en kleuren worden afgestemd op de wensen van de opdrachtgever.

Het unieke en innovatieve karakter van dit ontwerp is dat de basis niet ligt in een klassiek textielontwerp maar voortkomt uit een grafisch bestand (een foto) waarvan de pixels omgezet zijn in een weefprogramma. De keuze van de bindingen, het basismateriaal en de configuratie van het weefgetouw zorgen ervoor dat de resolutie van de foto maximaal behouden wordt. In principe is dit dus een geweven foto. Verilin noemt dit “damastweven 2.0”. Nieuwe ontwerpprincipes worden hierbij geharmoniseerd met innovatieve oplossingen binnen een authentieke industriële productieomgeving. Door de aard van al deze factoren krijgt het eindproduct een eigen identiteit.