Aperi

Designbureau
Pilipili Productdesign & Engineering
Opdrachtgever
Aperi
Afmetingen
9,2 x 9,2 x 1,8
Materiaal
kunststof, glas
Techniek
spuitgieten
Uitvoering
Industrieel

Aperi is een digitaal communicatieplatform dat het klassieke oproepsysteem vervangt en verbetert: het brengt tal van toepassingen samen in één module en vergemakkelijkt de communicatie tussen senioren, zorgverleners en familieleden.

Aperi is een open en digitaal communicatieplatform dat het klassieke oproepsysteem vervangt en verbetert: het brengt tal van toepassingen samen in één module en vereenvoudigt de communicatie tussen senioren, zorgverleners en familieleden.

Het uitgangspunt van aperi is de creatie van openheid met een communicatietool die senioren, zorgverleners en hun familie op een eenvoudige manier verbindt, op elk moment van de dag. Het product heeft de ambitie de technologie voor de (thuis)zorg van morgen aan te bieden in een simpel en logisch pakket dat makkelijk en intuïtief te bedienen is, terwijl de eigenlijke technologie onder het oppervlak blijft.

Het platform vertrekt van de basisfunctionaliteit van een oproepsysteem, maar integreert ook het elektronische zorgdossier, domotica, videocommunicatie, enz. Naast alle functionaliteiten die met zorg te maken hebben, werd ook aandacht besteed aan functionaliteiten die de communicatie tussen de diverse zorgactoren bevordert. De openheid van het platform laat bovendien toe dat het gekoppeld kan worden met elk ander bestaand systeem waar zorginstellingen al gebruik van maken. Op die manier kunnen woon- en zorgcentra hun bestaande systemen integreren en telkens verder uitbreiden met nieuwe functionaliteiten.

Een specifieke functionaliteit is bijvoorbeeld het digitaal heen-en-weerschriftje waarmee verzorgers, bewoners en hun familie met elkaar kunnen communiceren. Ook de integratie van het Cubigo-platform draagt hiertoe bij. Dit platform bevat een waaier aan informatie voor senioren waarmee ze toegang krijgen tot allerhande producten, diensten en informatie die hen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden beschikbaar, waaronder het raadplegen van informatie, het bedienen van de radio of de parlofoon, het versturen van berichten of verzoeken voor de zorgverleners en dergelijke meer.

Vanaf de start van het ontwerptraject werd sterk ingezet op een modulair systeem. Het aantal basisproducten van het platform werd beperkt tot een kunststof voor- en achterschaal, gecombineerd met bedrukte glasplaatjes met identieke afmetingen. Op die manier kon de initiële investering in tooling ook beperkt worden.

De modulariteit en diversiteit van het systeem moet gezocht worden in een add-on gegeven, zodat de mogelijkheden in de toekomst verder kunnen worden uitgebreid zonder dat ze impact hebben op de basismodule. Zo zijn de basismodules future proof.

Door middel van verschillende iteraties werd een volledig productgamma uitgebouwd. Het totaal concept bestaat zo uit vier verschillende modules:

  1. De ‘Infigo 100’ is een muurmodule die op een enkel inbouwpotje op de muur kan gemonteerd worden. Deze basisversie heeft de eigenlijke rode oproeptoets, die bewust uit het vlak springt. Naast de typische rode kleur, heeft de patient zo een extra indicatie van waar hij/zij moet drukken. Het is ook de enige klassiek mechanische schakelaar in de productlijn. Alle andere toetsen zijn aanraakgevoelig (capacitief). Door middel van de verschillende glasplaatjes kunnen met één basisgeometrie 6 verschillende basismodules gemaakt worden.
  2. De ‘Infigo 200’ is een muurmodule die op een dubbel inbouwpotje op de muur gemonteerd wordt. Naast de oproeptoetsen heeft deze module ook de mogelijkheid om ‘spraak-terugspraak’ in de kamer te brengen.
  3. De ‘Infigo 500’ is een muurmodule die gemonteerd wordt op een dubbel inbouwpotje. Naast de oproeptoets heeft het toestel een volledige touch 10” display met alle functionaliteiten.
  4. De ‘Home’ versie (in ontwikkeling) is de tafelvariant van de Infigo 500, bedoeld om in de toekomst ook thuiszorg te kunnen aanbieden.

De insteek voor de vormgeving van de aperi-lijn was het klavier van een piano, dat door de combinatie van het repetitief patroon van opeenvolgende vlakke en opliggende toetsen met gladde hoogglansmaterialen in contrasterend zwartwit een zeer specifieke en door iedereen herkenbare ‘look & feel’ in zich draagt die klassevol, tijdloos en strak is.

Deze minimalistische look staat ook in contrast met de huidige op de markt zijnde systemen/merken en sluit naadloos aan bij de huidige architecturale trend in (woon)zorginstellingen. Door de standaard behuizing te combineren met verschillende glasplaatjes kan een modulair systeem geïnitieerd worden. De keuze voor glas resulteert in een product dat makkelijk schoon te maken en eenvoudig te desinfecteren is.