Smappee

Designbureau
Smappee Team & Pilipili
Opdrachtgever
Smappee NV
Afmetingen
16×10×3,5 cm
Materiaal
Polycarbonaat

Smappee is een zogenaamde energy buddy die een gedetailleerd inzicht geeft in het energieverbruik, door middel van een meet-unit bij de meterkast en een app voor iOS of Android.

Smappee installeren is eenvoudig. De bijgeleverde stroomklem zet je vast rond de hoofdkabel tussen de meterkast en de zekeringkast en de Smappee zelf kun je ergens vlakbij ophangen.

Dit ontwerp gaat een stapje verder dan de bestaande energiemeters. Het is in staat om bepaalde verbruikspatronen van toestellen te herkennen. Die krijgen in de app een eigen DNA. Zowel het energieverbruik als de duur van het gebruik en de daarmee verbonden kosten kun je erop aflezen. Zo spoor je de grootste energieverbruikers snel en eenvoudig op en krijg je ook een idee van het sluimerverbruik.

De toestellen worden met een comfortstekker (een draadloze tussenstekker) op afstand aan- en uitgezet. De grootste milieu-impact komt van die laatste functie. Het verbruik monitoren vermindert volgens onderzoek dat verbruik met 12%. Ook driefasige panelen en zonnepanelen kunnen worden opgemeten.

Smappee

De behuizing is opgebouwd uit volledig recycleerbare plastics. Extra onderdelen zijn vermeden door het gebruik van translucente materialen. De bovenkant is wit en laat de gloed van de indicatie-leds door. Hierdoor krijgt de gebruiker feedback over de status van het toestel, en het is natuurlijk ook een esthetisch element. Uiteraard werd het volume zo klein mogelijk gehouden en de afwezigheid van schroeven zorgt voor eenvoudige montage en ontmanteling. De monitor is verkrijgbaar online en in de Europese Apple Stores. Een filmpje op de site van Smappee maakt het gebruik ervan duidelijk.

De Smappee wordt dit jaar ook gelauwerd met de OVAM Ecodesign Award PRO in de categorie ‘product op de markt’.