Pieter De Smul is eindejaarsstudent (Master Ingenieur Industrieel Ontwerpen) aan de Hogeschool West-Vlaanderen Departement PIH te Kortrijk.
Zijn ambities liggen bij het ontwerpen waarbij hij liefst de volledige ontwerpcyclus doorloopt: van het opstellen van een voorstel tot het evalueren van testen en uiteindelijk het vervaardigen van een prototype.
Zijn interesse voor eco-design, waarbij het accent ligt op een minimaal gebruik van energie en grondstoffen ligt aan de basis van het ontwerp dat hij ingezonden heeft voor de Dyson Design Award en die wij dan ook als terecht winnend ontwerp hebben uitgekozen.
De Ventra Shower was van alle inzendingen de best onderzochte en uitgewerkte oplossing en heeft een vergelijkbare aanpak als Dyson. Zoals Dyson bijvoorbeeld het gehele wasproces voor kleding onderzocht bij de ontwikkeling van de wasmachine, begint Pieter met een analyse van de groot waterverbruikers in een normaal huishouden, en vervolgens een meer gedetailleerde analyse van de grootste verbruiker, met name de douche. Hij komt tot de conclusie dat men 75% van de tijd in de douche gebruikt om te relaxen, en niet om zich te wassen!
Zijn radicaal idee: waarom gebruiken we dat water niet opnieuw?
De uitwerking van zijn idee is elegant in zijn eenvoud. Het bestaat uit een klep in de waterafvoer die geopend kan worden bij de thermostatische douchekraan. Normaal is de klep gesloten en vloeit het water door de afvoer. Echter wanneer het water schoon is, kan men deze klep openen door aan de knop bij de douchekraan te draaien. Het douchewater vloeit dan via de afvoer, een filter, en de geopende klep tot een venturibuis. Hier wordt het douchewater in de heelwaterleiding gezogen en gemengd. Een mooie milieuvriendelijke oplossing die aardig wat water bespaart. Het ontwerp is makkelijk in bestaande systemen in te bouwen en ook praktisch. Er is zelfs gedacht aan het reinigen van de filter.