Lace

Designer
Patrick Hoet
Opdrachtgever
Theo

Wie kent niet de balkbril van Patrick Hoet? Twee decennia geleden was levend uithangbord Tom Lanoye de perfecte promotie voor het Theo-merk.

Door Christian Oosterlinck
'Eye-witness', model Lace, zonder lenzen (2005), bril, voor Theo
'Eye-witness', model Lace, zonder lenzen (2005), bril, voor Theo

De bril is intussen talloze malen gekopieerd. Maar voor Hoet is dit niet echt belangrijk. Hoet is trendsetter, wil elk jaar met iets nieuws uitpakken. Wat is trouwens originaliteit? 'Ik doe slechts wat mij aangeleerd is.' Zo dacht Patrick dat de Brainwear, de bril waarvan het montuur centraal over het hoofd naar achter loopt, origineel was. Tot hij een afbeelding vond van 200 jaar geleden.

De ontwerpen van Hoet zijn gekenmerkt door experimenten met materialen en technieken. Hoet was bij de eersten die titanium gebruikten, die monturen met de laser uitsneed. Hoet Design, als ontwerpbureau met dochter Bieke en Ti Vandenbroucke, beperkt zich ook niet langer tot brillen, maar treedt de jongste jaren naar buiten met meubels en accessoires. Dit alles met hetzelfde experimentele en naar vorm vernieuwende karakter. 

De wereldtentoonstelling in 2005 in Aichi, Japan, had als thema 'De Wijsheid van de Natuur'. Toen Patrick zijn deelname begon voor te bereiden interpreteerde hij het thema eerder als authenticiteit. Als echte Bruggeling kwam hij terecht bij kant. Niet zomaar een toeristensouvenir, maar een oude ambach die hij erg apprecieert en waarvan hij trouwens enkele meesterwerken in zijn bezit koestert. 

De kantmotieven worden met de computer uitgetekend, net als het klossen een echt monnikenwerk, want elk gaatje moet apart getekend worden. De print wordt vervolgens op inox aangebracht. In het etsbad wordt alles wat niet bedrukt is weggeëtst. Het oorspronkelijke model was bedoeld als een diadeem, maar uiteindelijk zijn twee modellen uitgebracht: één met lenzen en één zonder.

Eye-witness, model Lace, met lenzen (2005), zonnebril, voor Theo
'Eye-witness', model Lace, met lenzen (2005), zonnebril, voor Theo

De lenzen gebruikt in de Lace bril zijn gemaakt naar een Italiaans patent. De polycarbonaat lenzen met vacuumcoating laten toe een bedrukking aan te brengen die enkel langs de buitenzijde zichtbaar is. Zo kon het kantmotief doorlopen over de ganse bril. De bril zonder lenzen bestaat enkel uit het metaal in kantpatroon, ook voor de ogen.

Stoort dit niet? Is het nog functioneel? Lace is bedoeld als zonnebril. Door de gaatjes wordt slechts een deel van het licht doorgelaten, wat minder vermoeiend is voor de ogen. Bovendien zijn onze hersens voldoende intelligent om storende elementen weg te werken die ons zich hinderen. 

Van deze brillen zijn slechts een duizendtal exemplaren gemaakt en verkocht. En wat typisch is voor Hoet: ondanks het succes worden ze niet meer bijgemaakt. De nieuwe collecties zijn uit. Nog nooit was de 'Henry van de Velde Prijs 2005 voor Beste Product' zo gedateerd en enkel aan dat jaar gebonden. Misschien heeft een verdacht sujet in Japan er nog enkele te koop, want op de expo daar zijn alle exemplaren 'verdwenen'.

Maar niet getreurd. Hoet Design heeft intussen dezelfde motieven ook gebruikt in twee andere ontwerpen: het armbandje Embrace en de zonneklep Shade. Deze zijn voorlopig exclusief te verkrijgen in de eigen winkels in Brugge en Brussel.