Joris Smeuninx

Eén definitie van design en waarschijnlijk onze favoriete bij Dyson is: het proces van probleemoplossing.

Dat geldt zowel voor productontwerpers als voor beeldend kunstenaars.

Vanuit het standpunt van een ingenieur is een designobject een voorwerp dat moet voldoen aan een reeks eisen - functie, vorm en beperkingen. En opdat een design succesvol zou zijn, moet het door het proces van onderzoek, vergelijking, analyse en creatie  een oplossing bieden voor een bepaald probleem. Dit is precies wat ons beviel in Joris' rugzakontwerp. Wat is het belangrijkste probleem met een rugzak bij het sporten? Comfort, de lading minder pijnlijk maken. Joris heeft het probleem geanalyseerd en heeft een slimme oplossing uitgewerkt.

Joris Smeuninx is 24 jaar en dit jaar afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Ontwerpwetenschappen, Afdeling Productontwikkeling in Antwerpen.

De Tartaruga is een rugzak voor wintersporters die de volledige inhoud, maar ook de rug beschermt. De extra lichte platen beschermen de inhoud.

Doordat ze apart kunnen bewegen, zal de wintersporter niet worden gehinderd in zijn bewegingen. Een geïntegreerde rugbescherming werkt de beweging van de rug tegen als die buigt in de richting van lumbale extensie, zodat gevaarlijke verwondingen door hyperstrekking kunnen worden voorkomen. Verder werd de vochtafvoer significant geoptimaliseerd in vergelijking met de traditionele rugbeschermingen. Dat werd gerealiseerd door de rugbescherming te integreren in het comfortschuim en een luchtinvoerkanaal te maken in het comfortschuim.