Easy Rider

Designbureau
Venlet Interior Architecture
Designer
Danny Venlet
Opdrachtgever
BULO
Afmetingen
73 x 120 x 120 cm
Materiaal
stalen frame, geïnjecteerde polyprolylene en 3D gebreide stoffering

Danny Venlet won zowel de Henry van de Velde Public Award als de Best Product Award 03 met zijn 'Easy Rider'.

Door Christian Oosterlinck

Danny Venlet studeerde binnenhuisarchitectuur aan Sint-Lucas Brussel, maar vertrok daarna naar Australië, waar hij als kind van Nederlandse ouders een deel van zijn jeugd doorbracht op een schapenboerderij.

In 1988 werd "Venlet lnterior Architecture" opgericht, momenteel nog steeds met zetel in Brussel en Sydney. Hij werkte er samen met Marc Newson, en ontwierp vooral interieurs voor hotels, restaurants en winkels. Zijn grote doorbraak was ongetwijfeld de inrichting van de bar van het art deco Burdekin Hotel in Sydney. Het meubilair ontwerpt Danny veelal zelf. De Burdekin-stoel getuigt reeds van zijn typische stijl: geestig, goed gemaakt en toch functioneel. Golvende lijnen en organische vormen blijven tot op heden een kenmerk.

Halfweg de jaren '90 keert Danny terug naar België. Eerst verkent hij de markt met de ontwerpen die hij in Australië ontwierp, wordt docent en steelt samen met Dirk Meylaerts, Olivier Gilson en Roland Matelé de show op designbeurzen als "Design Doctor". Het meest opvallende interieur in België wordt de "Man_Chi", een massagesalon in Antwerpen. De naam staat voor "Man - Gezondheid", en het richt zich op mannen die zich willen ontstressen. De therapie bestaat uit het masseren van rug tot hoofd. Hiervoor ontwikkelde Danny de Man_Chi-stoel. De vorm laat toe armen en hoofd te laten rusten. Tevens kan men converseren met de andere gasten of een kop koffie drinken.

De vorm van de Easy Rider is een afgeleide van de Man_Chi. Net zoals op de massagestoel kan je op meerdere manieren zitten op de 'Easy Rider'. Een manier om de zittende westerling toch wat in beweging te krijgen. Het speelt volledig in op de mobiliteit van zijn eigenaar. Door de wieltjes kan je er overal mee heen, zelfs terwijl je neerzit. Je rolt gewoon naar de dichtstbijzijnde internetaansluiting, plugt je laptop in en je bent vertrokken. Of tijdens een werkvergadering wordt naargelang de lopende gesprekken dichter of verder van elkaar gereden. 'Easy Rider' versterkt bewust deze sociale interactie. Deze open cirkel met verzonken zitgedeelte, straalt de warmte uit van een gemakkelijke clubzetel, waarin je je kan terugtrekken om een dik boek te lezen, maar dan wel een exemplaar met brede armen, waarop je het boek kan laten rusten en een notaboek kan leggen voor aantekeningen.

De Easy Rider kan het bureau van de toekomst te worden. Voor thuiswerk, binnen of bij mooi weer in de tuin, is het enkel herkenbaar als bureau als je de laptop openklapt en je installeert. Eens het werk voorbij wordt het een grote stoel waarin je relaxed kan lezen, een beetje rondrijden door de kamer of wat soezen. De stoel was de officiële stoel van Interieur 2002 en haalde een Red Dot Design Award. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ook de Henry van de Velde Prijs 2003 voor Beste Product in de wacht sleept.