Verhaert

Als leidinggevende groep met aanwezigheid in Antwerpen, Brussel en Taipei ontwikkelt Verhaert reeds meer dan 30 jaar innovatieve producten en systemen voor verschillende industrieen en overheden.

Verhaert wordt opgericht in 1969 in Antwerpen. De stichter Paul Verhaert studeert af als industrieel ontwerper aan de Design Academy in Eindhoven in 1968. Aanvankelijk start hij in België een consultancy kantoor op voor productdesign met, eigen aan de tijdgeest, een focus op innovatie. Al snel stelt hij vast dat Belgie vooral nood heeft aan bedrijven die productontwikkeling in zijn totaliteit aanpakken.

Verhaert start als een van de pioniers in België met haar dienstverlening in de integrate productontwikkeling, aanvankelijk met opdrachten voor de ontwikkeling van instrumenten voor medische en nucleaire applicaties. Vanaf de zeventiger jaren engageert Verhaert zich ook in de ontwikkeling van terminals voor elektronische betalingssystemen zoals Bancontact en Mistercash en voor het openbaar vervoer. Tegen het begin van de jaren tachtig zijn ze het grootste onafhankelijke bureau voor productontwikkeling in Belgie en ontwikkelen ze in opdracht van ESA en de Europese ruimte-industrie hun eerste activiteiten in de ruimtevaart.

Al deze activiteiten zijn gebaseerd op de vrij ongewone kernexpertise: het management van het productontwikkelingsproces (beheersing op gebied van tijd, kwaliteit, innovatieniveau, technologische risico's en prijs). Verhaert groeit uit tot een groep met verscheidene business units.

Via haar afdeling Verhaert Applied Technologies blijft Verhaert permanent betrokken in de ontwikkeling van innovatieve producten en systemen voor een breed spectrum van nieuwe toepassingen. De groep haalt haar competenties in de integratie van sensoriek, innovatieve mechanieken en robotica, controle systemen en behuizingen. Deze vormen de basis voor baanbrekende producten.

Meer dan 250 innovatieve industriele producten, gaande van kassasystemen, state of the art modems tot document-inbindsystemen en complexe medische en pharmaceutische toestellen zijn in de afgelopen jaren ontwikkeld en door de klanten succesvol vermarkt.

Daarnaast bestaat de onderneming uit een aantal meer gespecialiseerde activiteiten waaronder Verhaert customised systems voor publieke self service terminals. Binnen dit segment is Verhaert verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een groot aantal terminals voor applicaties zoals self banking, ticketing, informatie kiosken, elektronische betaalsystemen, etc ...

Betaalautomaat 'C-ZAM' in opdracht van Banksys, 1994
Betaalautomaat 'C-ZAM' in opdracht van Banksys, 1994

Ook de activiteit die Verhaert in de jaren '80 opstart in de ruimtevaart is ondertussen uitgegroeid tot een van de leidinggevende. Europese ruimtevaart bedrijven gespecialiseerd in kleine ruimtevaartsystemen. Zo is het bedrijf bekend vanwege haar bijdrage in de ontwikkeling en bouw van: ruimtevaartapparatuur (Verhaert Space Instruments) zoals instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in gewichtloze toestand op het vlak van levenswetenschappen en vloeistofdynamica; en van geavanceerde minisatellieten voor aardobservatie en telecom (Verhaert Satellites & Platforms).

Verhaert is dus niet het klassieke designbureau, maar is een bedrijf dat haar uitgebreide design capaciteit inzet om, door middel van nieuwe producten en systemen, nieuwe business en oplossingen te genereren voor haar klanten.

De scheppende capaciteit van vormgeving - het vorm geven van - is hierbij een cruciale competentie om tot een holistisch concept te komen dus een essentieel in de integrale productontwikkeling.

Naast deze design capaciteit beschikt Verhaert over een uitgebreide engineering capaciteit, zowel voor het genereren van productconcepten als voor het uitwerken van die concepten tot een matuur product.

Vandaag is Verhaert uitgegroeid tot een groep met een jaarlijksegroei van 20% en met meer dan 150 hooggeschoolde medewerkers, met een heel breed expertisepalet, gaande van burgerlijke en industriële ingenieurs tot fysici, productontwikkelaars en landbouwingenieurs .

Deze engineering capaciteit is, net zoals vormgeving, essentieel in het innovatieproces maar nooit een doel op zich. Verhaert's aanpak van de productontwikkeling streeft naar reële toegevoegde waarde door innovatie en is daarom sterk gebruikers georiënteerd en is steeds gekaderd binnen een economische context.

Bekende realisaties zijn: de mediakiosken in Antwerpen (voor de Stad Antwerpen, Telepolis en Belgacom), de Proton betaalterminal voor automaten en de bancontact terminal C-Zam (beide in opdracht van Banksys), Selfbanking Terminals voor BBL en het Gemeentekrediet, de ticketterminals voor Kinepolis, de minisatelliet PROBA in oktober 2001 (voor het ESA), de wiegedoodmonitor.