There is the sun

zonlicht op bestelling, Ief Spincemaille voor Werktank, i.s.m. 30CC en Stuk

Genomineerde

Naam ontwerper(s)
Ief Spincemaille
Naam bureau
Ief Spincemaille / Werktank
Naam bedrijf
Ief Spincemaille / Werktank

Nominated for

Feel Good

Architect Renaat Braem tekende in de jaren 60 het wooncomplex Sint-Maartensdal in Leuven. Hij had een sociale leefgemeenschap voor ogen bestaande uit gelijke wooneenheden. Renaat Braem heeft gekozen voor een symmetrisch ontwerp. De drie torens staan in een driehoek ten opzichte van elkaar. Hierdoor ligt woonblok 1B bijna volledig in het noorden en dus in de schaduw.

There is the Sun wil een eerbetoon zijn aan het idealisme van Renaat Braem en de bewoners helpen. Ief Spincemaille plaatste drie beweegbare spiegels op het grasveld voor woonblok 1B die de zon de hele dag lang naar één punt kunnen reflecteren.

Via een eenvoudige website kan je als bewoner je huisnummer ingeven en het tijdstip waarop je zon wil hebben in je appartement. De webapplicatie stuurt de gegevens door naar de spiegels. Deze reflecteren het zonlicht op het gewenste uur naar het juiste appartement.

There is the sun is een kritische uitlichting van de moeilijke verhouding tussen sociaal/ecologische en artistiek/esthetische aspecten van het wooncomplex in het bijzonder. Hoe je kan je als maker lokale gemeenschappen mee verbeteren en tegelijkertijd trouw blijven aan je autonomie als ontwerper?

Via een technische installatie heeft Spincemaille het esthetische/ecologische conflict tussen symmetrische schoonheid en sociale idealen willen oplossen: direct zonlicht geven aan de bewoners, met behoud van de site en zijn architectuur

There is the sun is meer dan alleen zonlicht. De ontwerper bouwde ook een duurzame relatie op met de wijk. Spincemaille deed huisbezoeken voor de communicatie van het project en het opstellen van een agenda. Hij bouwde ook een lokaal communicatiesysteem uit dat de wijk doet leven.