Dit is de jury van editie 22

Design is een brede discipline. De Henry van de Velde Awards zetten dan ook een gevarieerd scala aan designdisciplines in de kijker. Om het beste van elk van de negen categorieën te detecteren, beroepen we ons op een professionele jury die ons bijstaat in zowel het scouten van inzendingen als het beoordelen van hun impact.

Dit jaar bestaat de jury van de Henry van de Velde Awards uit vijftien juryleden met een rijke en diverse ervaring in zowat alle takken van design. Onder het toeziend oog van juryvoorzitter Klara De Smedt hebben zij de meer dan 400 inzendingen gewikt en gewogen en kwamen zij tot een gedegen overzicht van drie winnaars per categorie.

Jury
Jury
Klara De Smedt
Manager van De Winkelhaak | House of C, Juryvoorzitter
Klara De Smedt

Klara De Smedt is manager van De Winkelhaak. Na het behalen van een master productontwikkeling  werkte ze als ontwerper en nadien 2 jaar bij Design Vlaanderen voor ze vertrok naar De Winkelhaak. In 2008 bedacht Klara het co-workingconcept Bar d’office. Sinds 2014 is zij één van de stuwende krachten achter ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

Chris Baelus
Professor Design Sciences University of Antwerp
Chris Baelus

Chris Baelus is hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Sindsdien is hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen.

Ronald Bastiaens
Academic Director Howest University Applied Science
Ronald Bastiaens

Ronald Bastiaens is opleidingscoördinator Industrieel Productontwerpen aan Howest en professor in industrieel productdesign, prototyping, duurzaam ontwerp, designmethodes, materialen en fabricage. Ook is hij de teamleider van het Howest Industrial Design Center en onderzoeker in de projecten Protolab, Protolight, Design for Impact, Innowiz, myMachine en Pro-Fit.

Eveline Borgermans
Audiovisual Communication - Team Bedrijfstrajecten VLAIO
Eveline Borgermans

Als coördinator van ikinnoveer probeert Eveline Borgermans van VLAIO de Vlaamse KMO'er een stapje dichter te zetten naar een future-proof innovatief bedrijf door het samenstellen en geven van innovatieopleidingen en webinars. Als productdesigner blijven ‘ontwerpen’ met de bijhorende methodieken vormen een rode draad in haar leven en werk.

Max Borka
Art & design journalist and curator
Max Borka

Max Borka was vooral als docent, journalist, radiomaker en kunstcriticus bedrijvig, toen hij in 1999 directeur van de Stichting Interieur werd en DAMn° magazine mee oprichtte. In 2011 lanceerde hij Mapping the Design World, een internationaal platform rond social design. Daarnaast doceerde hij aan KASK Gent, La Cambre Brussel en Fachhochschule Potsdam en werd hij directeur van de Berlin Design Week. In 2017 keerde hij terug naar België.

Wim Buts
Head of the Department Productdesign LUCA School of Arts (Genk)
Wim Buts

Wim Buts is productdesigner en onderzoeker en was tot september 2021 opleidingshoofd van de opleiding Productdesign aan LUCA School of Arts Genk. Hij is recent gestart met een doctoraatsonderzoek ‘Design 4.0: a research into strategies for designers in the 4th industrial revolution’, waarbij hij onderzoekt welke nieuwe rollen ontwerpers kunnen opnemen en via tastbare toekomstscenario’s het abstracte begrippenkader wil bediscussiëren met de verschillende stakeholders.

Francis Carpentier
Curatorial Project Coordinator - Architecture & Design at Bozar
Francis Carpentier

Francis Carpentier is Curatorial Project Coordinator voor het architectuur- en designprogramma van Bozar. Als tentoonstellingscoördinator was hij verantwoordelijk voor o.a. Ado Chale (2017) en Richard Venlet (2019). Francis is opgeleid in Conservation of Monuments and Sites en zetelt in de raad van bestuur van het Hortamuseum, Docomomo en Europa Nostra Belgium.

Jynse Cremers
Academic Director Devine (HOWEST) - Digital Design and Development
Jynse Cremers

Jynse Cremers is de academisch directeur van de bacheloropleiding Digital Design & Development. Ze geeft al meer dan 12 jaar les in Digital Design en gidst vol passie de nieuwste generatie digitale makers door onze complexe en erg geconnecteerde wereld.  Ze is ervan overtuigd dat digitale innovaties een grote meerwaarde hebben voor onze maatschappij.

Siegrid Demyttenaere
Creative director, co-editor, co-owner DAMN° Magazine
Siegrid Demyttenaere

Siegrid Demyttenaere is stichtend vennoot, uitgever en creatief directeur van DAMN° magazine en ze leidt een internationaal bureau voor visuele communicatie, Waterproof. Daarnaast voert Demyttenaere een aantal privé-opdrachten uit als art director en curator voor bedrijven en instellingen, werkt ze als onderzoeker en consultant in design en geeft ze les aan LUCA Gent.

Elien Haentjens
Art & design journalist and curator
Elien Haentjens

Elien Haentjens studeerde kunstwetenschappen en journalistiek. Ze schrijft als journaliste vooral over kunst, lifestyle en design en sinds 2012 cureert en organiseert ze tentoonstellingen en residenties voor ontwerpers, vooral in Brazilië. Ze richtte Joias op en cureert het Belgische luik van Adorno, waarmee ze Belgisch design wil uitdragen en waardevolle multiculturele ontmoetingen stimuleert.

Bie Luyssaert
Head Public communication Design Museum Gent
Bie Luyssaert

Bie Luyssaert startte als Hoofd publiekswerking & communicatie bij het Design Museum Gent in 2020. Ze ontdekte haar liefde voor design in al zijn aspecten sinds 1999 bij Design Vlaanderen. Meer dan 20 jaar Vlaams design promoten en designers ondersteunen zorgde voor een grondig inzicht in het Vlaams designlandschap.

Brigitte Mouligneau
Transition manager Circular Economy, Vlaanderen Circulair
Brigitte Mouligneau

Brigitte Mouligneau studeerde rechten en werkte voor de Leuvense Rechtsfaculteit en de Vlaamse overheid. Vanuit haar aandacht voor de meer complexe langetermijnuitdagingen groeide haar interesse voor duurzame transities en netwerkmanagement. Zo kon ze in 2016 aan de slag bij Vlaanderen Circulair waar ze zich vanaf 2018 als Transitiemanager focust op de omslag naar een circulaire economie in Vlaanderen.

Dieter Van den Storm
Creative & Communication Director, MAD Brussels
Dieter Van den Storm

Dieter Van Den Storm is gespecialiseerd in content creation en communicatie in het domein van de creatieve industrie. Na vijftien jaar als projectcoördinator bij de Biënnale Interieur, vervoegde hij in 2021 MAD Brussels, het centrum voor mode en design, waar hij als Creative & Communication Director de creatieve leiding op zich neemt.

Nansi Van Geetsom
Coordinator postgraduate Space & Service Design at Thomas More / ID&A
Nansi Van Geetsom

Nansi Van Geetsom is coördinator space & service design (Thomas More) en senior lecturer & researcher in services design en service omgevingen. Ze studeerde interieurarchitectuur en opleidings- en onderwijswetenschappen en als internationaal coördinator van ID&A richtte ze het netwerk GIDE op. Ook design thinking in onderwijs en design for social challenges zijn belangrijke topics voor haar.

Heleen Van Loon
Curator talent at Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture
Heleen Van Loon

Heleen Van Loon werkt als project manager in Z33 in Hasselt. Ze coördineert er o.a. FORMAT, een traject voor beloftevolle designers en architecten. Daarnaast helpt ze studenten productdesign van LUCA School of Arts Genk met het formuleren van hun identiteit als ontwerper.