Sand

Designer
Jan-Willem Van Zijst
Afmetingen
19 mm x ø 90 cm
Materiaal
blank floatglas
Techniek
gezeefdrukt, ingebrand en geslumped

Als glazenier en vormgever is Jan-Willem Van Zijst steeds op zoek naar de betekenis van het licht.

'Sand' 2/25 (uit de serie 'Noorderlicht'), Jan Willem Van Zijst, 1998 © Fenestra Ateliers
'Sand' 2/25 (uit de serie 'Noorderlicht'), Jan-Willem Van Zijst, 1998 © Fenestra Ateliers

Schilderen met licht ...

Het 'schilderen met licht' of het brandschilderen fascineert hem zodanig dat hij steeds nieuwe toepassingen met nieuwe technische mogelijkheden ontdekt.

Veiligheidsglas en isolatieglas worden bewerkt met gebrandschilderde appliquées en zijn zo voor de meeste toepassingen in de bouw geschikt; industriële vormen worden de mallen voor het slumpen op grote maat; het glasblazen in manueel gevormde, houten of metalen vormen leidt tot het realiseren van grotere series funeraire kunsttoepassingen.

Steeds weerkerende thema's zijn het licht, het schilderen, leven en dood, het zien en de scherf.

Het begin van de serie Noorderlicht is ontstaan tijdens het International Art Symposium in Engelshom (Denemarken) in 1996. Een serie foto's met structuren van water, zand, steen, lucht, wolken en een regenboog, eerder opgenomen op een winterse dag in de late middagzon aan de Deense kunst, gaven de beelden voor de serie zeefdrukken op glas. De objecten in deze serie krijgen een dubbel beeld doordat het licht een schaduwpatroon achterlaat en het spel met het opvallend, terugkaatsend en doorvallend licht extra verrijkt. Na een serie kasten vond de serie het voorlopige hoogtepunt in de opdracht van de firma Immodent te Antwerpen met een installatie in de entreehal van het gerestaureerde gebouw.

De serie Sand (1998/1999) is gedrukt in blauw en goud en is tijdens het inbranden van de glasverven in zijn vorm geslumpt. De grote versie heeft een doorsnede van 90 cm, bestaat uit 19 mm floatglas en weegt ongeveer 40 kilo.