Tunneltaal

Designer
Manon Lambeens
Opdrachtgever
Gemeente Rotselaar

Tunneltaal maakt deel van het masteronderzoek Het Sociale Spel van Manon Lambeens. Ze betrok zoveel mogelijk lokale jongeren om van een donkere, onveilige tunnel een sociaal verbindend symbool te maken. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden.

Tunneltaal - Nightview ©️ Benina Hu
Tunneltaal - Nightview ©️ Benina Hu

Het project Tunneltaal maakt deel van het masteronderzoek van Manon Lambeens i.s.m. de gemeente Rotselaar Het Sociale Spel. Daarbij gaat ze uit van de vraag: wat is de positie van de vormgever in de maatschappij?

Haar stelling is dat vormgeving de brug zou moeten slaan tussen het alledaagse en andere disciplines en dat het als vormgever interessanter is om andere mensen hierin te betrekken. De tunnel die centraal staat in het onderzoek ligt tussen twee jeugdhuizen in. ‘s Nachts valt de verlichting er uit en wordt de tunnel een onaangename plek om door te rijden. Manon Lambeens betrok zoveel mogelijk lokale jongeren in haar onderzoek: jeugdverenigingen, jongeren uit de buurt en het vijfde en zesde middelbaar van het Montfortcollege in Rotselaar. Elke deelnemer kreeg een skelet van het door Manon ontworpen lettertype en kon dat in en op de tunnel aanbrengen. Zo kan je overdag lezen wat er leeft bij de jongeren uit de buurt. Over de letters werd achteraf een
glow-in-the-dark verf aangebracht. De letters laden op met de energie van de zon en geven deze in de nacht af. Zo krijgt de tunnel ‘s nachts een extra functie: ze geeft licht. De tunnel vormt een metafoor voor de tijd waarin het onderzoek verwezenlijkt werd: verbinden en verlichten in sociaal moeilijke tijden. Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking met fotografe Benina Hu, filmmaker Floris Leempoels en illustrator Thorsten Staes.