Renson

Twintig jaar geleden bedacht CEO Paul Renson de baseline ‘Creating Healthy Spaces’. Concreet vertaald in drie pijlers – zonnewering, ventilatie en outdoor living – bleek het een visionaire filosofie die van Renson een wereldspeler maakt.

Door Elien Haentjens
Renson HQ ©️ Renson

In 1909 stampt overgrootvader Polidore Renson het familiebedrijf uit de grond. Oorspronkelijk produceert Renson raamkrukken en deurbeslag uit staal, later uit aluminium. Als derde generatie concentreert Jan Renson zich op ventilatieroosters voor de residentiële en industriële markt. In combinatie met overnames in de wereld van doekzonnewering vormt dat de kiem voor het huidige Renson, dat sinds 1982 onder leiding van Paul Renson staat. Vanuit zijn visie rond gezonde binnen- en buitenruimtes stuwt hij het bedrijf naar een wereldwijde expansie. “De slinger van energiezuinig bouwen sloeg begin jaren 2000 door. Energie-efficiëntie is uiteraard belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van een aangename, gezonde woning. Als je weet dat we gemiddeld 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is de luchtkwaliteit binnen zelfs nog belangrijker dan die buiten. Met een product als Sense maken we mensen bewust van de luchtkwaliteit, en onze ventilatiesystemen treden meteen in actie als ze CO2, vocht of geurtjes detecteren. In die zin bieden we eerder een service aan dan een louter product”, vertelt Paul Renson. “Daarnaast willen we mensen met ons outdoor living-gamma stimuleren om meer tijd buiten door te brengen.”

Renson - Ventilatie ©️ Renson
Renson - Outdoor ©️ Renson

Hoewel Renson al jaren aan een wereldwijde opmars bezig is, heeft de pandemie iedereen definitief overtuigd van het belang van luchtkwaliteit. “Aangezien het nergens zo gezond is als midden in de natuur, moeten we die terugbrengen in onze woningen en steden. We moeten het evenwicht met de natuur herstellen. Het is jammer dat er een wereldwijde pandemie nodig was om ons bewust te maken van het feit dat we haar te ver hebben uitgedaagd”, vertelt Renson. “Daarom brengt Renson oplossingen op de markt die de natuurelementen op een slimme manier inzetten om onze huizen te verwarmen of verkoelen en frisse lucht binnen te brengen. Met onze buitenzonwering zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de zon wordt tegengehouden, nog voor ze het glas van onze ramen bereikt en onze woningen oververhit raken. Zo vermijden we dat we achteraf naar artificiële oplossingen moeten grijpen om het binnenshuis te laten afkoelen.”

Warm minimalisme

Onder Paul Renson evolueerde het familiebedrijf naar een kennisbedrijf, waar zo’n 110 van de 1200 medewerkers op de R&D afdeling werken. “Als je op het vlak van innovatie niet kan differentiëren, blijft enkel de ‘prijs’ over om je te onderscheiden van je concurrenten. Daarom is de uitspraak ‘there’s no speed limit on innovation’ een van mijn stokpaardjes. Zo bedachten we bijvoorbeeld een product dat ventilatie en zonnewering combineert, hebben we dankzij een innovatief ritssysteem dat doekzonwering windbestendig maakt de markt van de screens terug op de kaart gezet en wonnen we de markt van de ventilatieroosters terug door met het juiste product (Invisivent) in te spelen op de nood om rechtstreekse toevoer van versere lucht te kunnen combineren met akoestiek, thermisch comfort en design”, vertelt Renson.

“Nu zaken als ‘connectiviteit’, ‘internet of things’ en ‘smart homes’ aan belang winnen, worden data steeds belangrijker. Om energieverlies te vermijden en een perfecte luchtkwaliteit te garanderen zullen technieken en toestellen steeds meer met elkaar ‘spreken’, waardoor een combinatie van digitale en mechanische sturingen ons automatisch van gezonde binnenlucht zal voorzien. Om dat alles op elkaar te kunnen afstemmen, is heel wat innovatieve knowhow nodig”, zegt Renson. 

“Ik geloof ook steeds meer in design, en zie de meerwaarde ervan dagelijks realiteit worden in de samenwerking tussen ontwerpers en collega’s met een technische achtergrond. Design tilt een puur functioneel product naar een hoger niveau. Doordat technische elementen zijn weggewerkt en alles bij elkaar past, oogt een product visueel rustiger. Dat resulteert in een harmonieus zen-gevoel, zonder schreeuwerige prikkels, zoals vaak in Japan het geval is. ‘Less is more’ of de kracht van ‘warm minimalisme’, zoals ik het graag noem”, vertelt Renson. “Design is voor ons ook de kunst om technieken onzichtbaar in te werken, perfect geïntegreerd in het interieur of de gevel: van raamventilatieroosters (Invisivent), over minimalistische zonwering (Fixscreen Minimal) tot binnendeurlijsten (Invisidoor) en scharnieren. Op het vlak van pakketbrievenbussen (eSafe) is het design zelfs de onderscheidende factor ten opzichte van concurrerende producten. Dat we deze award winnen, is voor mij dan ook het bewijs dat de ingeslagen weg de juiste is.”

Lokale verankering

Vandaag voert Renson uit naar 83 landen en heeft het bedrijf wereldwijd medewerkers. Buiten Europa wordt er lokaal geproduceerd in de Verenigde Staten en China om de leveringstijd kort te houden en de transportkost ten minimaliseren. Maar het merendeel van de producten wordt volledig in België gemaakt. Momenteel rondt Renson de nieuwbouw voor haar in 2010 opgerichte, sterk groeiende divisie ‘Outdoor Living’ af op een tien hectare grote site langs de E17 in Nazareth/Kruisem. “Dankzij een slimme koppeling van het ordersysteem en onze volledig digitaal aangestuurde fabriek zijn we in staat om een verregaande automatisatie te combineren met maatwerkproductie. Dat was ook een absolute voorwaarde om de productie in België te kunnen houden. Dat heeft als voordeel dat het de lijnen tussen onze R&D afdeling en productie kort houdt, waardoor we snel kunnen bijsturen”, vertelt Renson. “Tegelijk is hier voldoende talent aanwezig en zijn de scholen van een heel hoog niveau. Dat merken we onder meer in onze samenwerkingen met lokale middelbare scholen, universiteiten en kennisinstellingen. Daarnaast is het ondernemerschap hier uniek. De gedrevenheid, de knowhow en de mentaliteit om voortdurend vooruit te willen, typeert ons. Ook dat is de verdienste van onze scholen en opleidingen.”

Renson - The Yard, Berlin -©️ okulla.de

Als bedrijfsleider hecht Paul Renson veel belang aan het sociale aspect van ondernemen. “Je kan de mooiste gebouwen of kantoren neerpoten, en de meest geavanceerde machines in huis hebben, maar zonder de ‘beste mensen’ red je het niet. Daarom zijn we constant op zoek naar de juiste mensen om ons bedrijf verder te laten groeien. Daarbij spreken we uiteenlopende sociale lagen aan. Tegelijk krijgt iedereen hier vertrouwen en respect, en wonen onze medewerkers uit beschutte werkplaatsen ook onze activiteiten zoals de nieuwjaarsreceptie bij. We willen dat iedereen zich hier goed in zijn vel voelt. Sommige families werken zelfs al twee of drie generaties bij ons”, vertelt Renson. “Daarnaast bundelen we graag de krachten met bedrijven die aanvullende producten of diensten ontwikkelen, waardoor we samen nog betere oplossingen aan de consument kunnen aanbieden.”

Volgens Paul Renson mogen we als Belgen best trotser zijn op onze designscène. “ Maar liefst 75% van onze omzet in deze pijler komt uit het buitenland. Niet toevallig behoren verschillende Belgische bedrijven tot de wereldtop in buitenmeubilair.”

Bekijk onze video over Renson