Batterij Inzamel Recipiënten

Designbureau
Pars Pro Toto
Opdrachtgever
Bebat

Pars Pro Toto hield de volledige Bebat-inzamelketen onder de loep en ontwikkelde een reeks nieuwe recipiënten en procedures om het inzamelproces veiliger, slimmer én makkelijker te maken. Stalen vaten, een slim transportdeksel en een actief Internet of Things (IOT)-gestuurd monitoringssysteem zorgen voor een geoptimaliseerd ophalingssysteem. 

Bebat - Batterij Recipient School ©️ Koen Broos
Bebat - Batterij Recipient School ©️ Koen Broos

Bebat zamelt al 25 jaar batterijen in, en dit op meer dan 24.000 inzamelpunten in België. Maar batterijen veranderen, hoe we ze inzamelen dus ook.  De huidige inzameling laat geen opsplitsing van de batterijstroom toe op basis van de chemische samenstelling en/of staat van de batterijen. De inzamelstroom bestaat dus per definitie uit alle mogelijke soorten batterijen en dat brengt extra risico's met zich mee (zoals meer kans kortsluiting en oververhitting). De toename van lithiumbatterijen in de stroom speelt hier een belangrijke rol in. Daarom was het voor Bebat belangrijk om in te zetten op veiligheid en extra gebruiksgemak in het inzamelpunt. Pars pro toto hield de volledige Bebat inzamelketen onder de loep en ontwikkelde een reeks nieuwe recipiënten en procedures om het inzamelproces veiliger, slimmer én makkelijker te maken. Stalen vaten krijgen in het inzamelpunt een actief Internet of Things (IOT) gestuurd monitoringssysteem dat zowel vulgraad als temperatuur monitort. Ophaalaanvragen worden ook automatisch doorgestuurd naar Bebat. Buiten het inzamelpunt worden de vaten voorzien van een transportdeksel met een gepatenteerd overdruksysteem en een vlamdovende filter. Hierdoor wordt de inzamelketen zowel op het inzamelpunt zelf als tijdens het transport en de stockage van de ingezamelde batterijen een pak veiliger.

Bovendien wordt de ophaling geoptimaliseerd dankzij de IOT-oplossing die de logistieke operaties efficiënter organiseert.  Slimmer, veiliger én makkelijker dus!

Bebat - Doos ©️ Koen Broos
Bebat - Doos ©️ Koen Broos