Vlas

Designbureau
Anita Kars
Opdrachtgever
Casalis
Afmetingen
customization
Materiaal
wool and linen
Techniek
handgetuft
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

Anita Kars ontwikkelt in samenwerking met Casalis een tapijt waarbij het motief en de manier van fabriceren de positieve eigenschappen van linnen in de verf zetten.

Linnen is een duurzaam materiaal dat deel uitmaakt van onze cultuur. Het groeit hier op ons Vlaamse platteland. Kortrijk, gelegen aan de oevers van de Leie, is doordrenkt van de rijke geschiedenis van de linnen- en vlasindustrie. Anita Kars ontwikkelt in samenwerking met Casalis een tapijt waarbij het motief en de manier van fabriceren de positieve eigenschappen van linnen in de verf zetten en de negatieve in positieve zin worden omgebogen. VLAS combineert twee duurzame materialen: wol en linnen.

Beide materialen versterken elkaars goede eigenschappen. Wol is volumineus en diep van kleur. Linnen heeft een schitterende glans. De wollen draad is besprenkeld gekleurd (sprinkle dye) met een combinatie van vier tinten. Geen enkele draad is dezelfde. De getufte veerkrachtige wollen vezel duwt de linnenvezel omhoog zodat hij mooi kan stralen. Het contrast in kleur en textuur van beide materialen wordt extra benadrukt door het motief: een lijn geïnspireerd op een onverharde weg in een landschap, naar een beeld van Sarah Moon. Een landschap waar beweging en herhaling in zitten. Een landschap dat de eigenzinnigheid van de materialen en het ambachtelijke tuftproces weerspiegelt.

VLAS is beschikbaar in het originele kleurenpalet dat gebaseerd is op de kleuren van materialen die in en om het huis te vinden zijn: hout, beton, terracotta, planten, bomen en daglicht in al zijn facetten. Dankzij de kleurenpondoos met meer dan 40 kleuren, kan de klant ook zelf aan de slag om een customized VLAS tapijt op maat van zijn of haar omgeving te laten maken.