Two

Designbureau
Pilipili Productdesign & Engineering
Afmetingen
4,2x16x6
Materiaal
aluminium
Techniek
gieten
Uitvoering
Industrieel

Two is een deurklink ontworpen voor gebruik in omgevingen waar mensen met dementie verblijven. De klink vereist een combinatie van twee acties om ze te kunnen bedienen.

Een geïntegreerde "verborgen" knop moet eerst worden ingedrukt voordat de deur kan ontgrendeld worden. Zo voorkomt de Two deurklink dat dementerenden met dwaalgedrag de kamers van andere bewoners binnenwandelen of de afdeling verlaten. Dit zijn de typische symptomen van zwervend gedrag bij dementie.

De combinatie-deurklink vermindert de zorgtaak van het personeel omdat mensen met dementie de dubbele actie die nodig is om de deur te openen niet begrijpen.

De goede werking werd bewezen tijdens het testen van prototypes in professionele zorginstellingen. Personeel dat niet op de hoogte was van het gebruik ervan slaagde er niet in om de ruimtes te betreden waar de nieuwe klink was geïnstalleerd.

Two kan bovendien heel eenvoudig worden omgebouwd tot een “gewone” deurklink zonder de dubbele actie door een pen in het inwendige mechanisme te schuiven. Op deze manier kunnen alle deuren in een zorgcentrum van dezelfde deurgrepen worden voorzien. Het personeel kan kiezen welke deuren de dubbele actie nodig hebben. Verder is de grendel beschikbaar in een linker- en rechterversie en kan deze gemakkelijk op het interne mechanisme van bestaande deuren worden gemonteerd.

Two is een initiatief van pilipili products. Samen met de zorgsector onderzoekt dit in Kortrijk gebaseerde ontwerpbureau de behoeften van mensen die behoeftig zijn.