A+A Bowls

Designbureau
Ann Van Hoey
Opdrachtgever
Den Ateljee
Afmetingen
Ø22/H11cm , Ø16/H8, Ø11/H5.5
Materiaal
Steengoedklei
Techniek
Drukmal
Uitvoering
Ambachtelijk

De A+A bowls van Ann Van Hoey zijn digitaal ontworpen, ambachtelijk geproduceerd en professioneel gecommercialiseerd.

In de keramieksector is dat een ongewoon voorbeeld van co-creatie, met name een samenwerking tussen haarzelf, Serax, Peter Donders en Den Ateljee, een maatwerkplaats voor volwassen personen met een beperking, tevens erkend als arbeidszorginitiatief.

De A+A kommetjes van Ann Van Hoey zijn digitaal ontworpen, ambachtelijk geproduceerd en professioneel gecommercialiseerd. In de keramieksector is dat een ongewoon voorbeeld van co-creatie. Ann zelf is ontwerpster en bezieler van het project, dat ontstaan is uit bewondering voor designers die met hun ontwerp ook wezenlijk iets veranderen. Zij klopte aan bij Den Ateljee, een dagcentrum in Wezemaal voor volwassen personen met een beperking, tevens erkend als arbeidszorginitiatief.

Om deze samenwerking optimaal te doen verlopen ontwierp Ann Van Hoey een kom die viel binnen de vormen van de zelfontwikkelde manuele versie van de Jigger and Joley-machine in Den Ateljee. De kommetjes werden door Peter Donders softwarematig vormgegeven in Rhino3D, om het veeleer klassieke gebruiksvoorwerp een hedendaagse uitstraling te geven. Dat maakt het mogelijk de vorm evenredig te verschalen in drie verschillende formaten, en te laten 3D-printen bij het 3D-printbedrijf Materialise. Materialise maakte van de 3D-tekening een prototype in harde kunststof. Op basis van dat prototype werd eerst een siliconen mal vervaardigd, waarop vervolgens naadloze plaasteren drukmallen kunnen worden gemaakt. Die drukmallen vormen de basis voor het productieproces en passen in de bestaande toestellen van Den Ateljee.

In Den Ateljee wordt de steengoedklei in drie kleuren (lava, terra en zand) tegen de binnenwand van de mal gedrukt, en de maker haalt het overtollige materiaal handmatig weg met een matrijs (sjabloon) die bevestigd is aan een hefboom. Aan de binnenkant komt daarna een witte, glanzende glazuur.

Ondanks dit semi-gestandaardiseerde proces vertoont elke kom een eigenheid. Zo wordt de klei soms niet volledig in het patroon gedrukt, wat resulteert in kleine kreukels aan de buitenkant. Ook de dikte van de wanden en de dekking van het glazuur kunnen verschillen. Die originaliteit komt de verkoopbaarheid van de geproduceerde objecten uit Den Ateljee ten goede en stimuleert de arbeidsvoldoening, het persoonlijk welzijn en de sociale waardering van de makers. De collectie kreeg uiteindelijk ook de toepasselijke naam A+A, verwijzend naar zowel Ann als naar Den Ateljee.

In eerste instantie werden 1000 kommetjes geproduceerd, maar door het succes is de productie nu al opgelopen tot 2000 stuks. Het co-creatieverhaal en het inbrengen van Anns ambachtelijke kennis in een breed sociaal proces zijn essentieel geweest voor dit succes. De keramiste biedt haar ambachtelijke ziel en vormentaal aan, en haar netwerk van partners zorgt voor de nodige technische verfijning (Peter Donders), voor de ambachtelijke produceerbaarheid (Den Ateljee) en voor de commercialisering (Serax) van dit unieke product. De sterkte van het project is de samenwerking tussen partners uit totaal verschillende sectoren.