Concrete

Ontwerpen heeft alles te maken met ontvankelijk zijn voor de kracht van de verbeelding en het potentieel van een goed idee en dit via een zorgvuldige en wetenschappelijke aanpak kunnen vertalen in een tastbaar voorwerp.

Door James Dyson
'Intera'
'Intera'

Een creatief moment kunnen grijpen en bovendien over het wetenschappelijke talent beschikken om dit idee te ontwikkelen, is heel bijzonder. Het ontwerp van Alexander en Pieter bevalt me omdat het een oplossing biedt voor een probleem waarvan velen onder ons misschien niet eens vermoeden dat ze ermee geconfronteerd kunnen worden. Het ontwerp staat zijn gebruiker toe om op een eenvoudige manier te switchen tussen een gewone pendelfiets en een snelle recreatieve fiets, zonder hierbij de prestaties nadelig te beïnvloeden.

Alexander Crolla en Pieter Lesage zijn beiden 27 jaar oud en studeerden in 2001 af aan de Hogeschool Antwerpen, meerbepaald aan het Departement Integrale Productontwikkeling. Samen runnen ze nu het ontwerpbureau Concrete, all round-creative in Antwerpen.

De Intera is een ingenieus ontwerp dat een gewone stadsfiets in geen tijd omtovert tot een ligfiets. Ideaal dus voor de pendelaar die heel frequent de stad in en uit rijdt. De eigenaar kan zijn fiets in beide richtingen transformeren zonder hulpstukken of losse onderdelen. Dit gebeurt door een deel van de fiets met de pedalen te laten zwenken zonder de fietsketting te bewegen. Deze fiets combineert de veiligheid van een gewone stadsfiets in een stedelijke omgeving met de snelheid van een ligfiets op het platteland. Hij werd met bestaande technieken, systemen en onderdelen gerealiseerd, waardoor de productiekosten tot een minimum herleid worden. De Intera heeft bovendien een pure, functionele en elegante uitstraling. Het kader van de ligfiets volgt de houding van de fietser. Bij de gewone fiets zijn de pedaalbuis en de eenvoudige achtervorkperfect op elkaar afgesteld waardoor een regelmatige vorm ontstaat.