Casimir

Casimir is na zijn studies Productontwikkeling in Genk als meubelontwerper begonnen in een schuurtje van zijn vader. We spreken van 9 jaar terug.

Door Inge Vranken

Productontwikkelaars die ook hun ontwerpen zelf uitvoeren zijn eerder uitzonderlijk. Maar Casimir voelde zich niet geroepen om als een industrieel ontwerper door het leven te gaan. Een stage in een interieurzaak bracht hem de basiskennis bij van schrijnwerkerij en gaf hem de zin om meubels te ontwerpen en ze bovendien eigenhandig te maken.

In Vlaanderen begon hij stilaan zijn plaats te veroveren als ontwerper van meubelen met een eigen, herkenbare vormentaal, massief, zwaar, volgens hem typisch Vlaams, Bourgondisch, maar met een duidelijke leesbaarheid die toch ook weer twijfels oproept. Aanvankelijk enkel in hout, later zou hij ook aluminium en leder gebruiken.

In september 1999 beslist Casimir om met Casimir Meubelen wereldwijd te gaan. CASIMIR wordt internationaal als merk geregistreerd, hij ontwikkelt een eigen website www.casimir.be, drukt een drietalige folder en catalogus en bestudeert i.s.m. Export Vlaanderen de potentiele markten.

De Henry van de Velde Prijs 2000 voor Bedrijf kreeg Casimir echter omwille van verdiensten die een aanloop kenden in 1997 toen hij besliste verschillende activiteiten te ontwikkelen. In 1998 zet hij een indrukwekkende nieuwbouw neer. Een spannende periode volgt waarin financiële kopzorgen door zware investeringen een schaduw wierpen op het ontwerpen zelf. Maar hij moest het doen, wilde hij een eigen, uiterst persoonlijke meubellijn blijven ontwikkelen. Hij genereerde andere inkomsten uit nieuwe activiteiten en voorzag in het gebouw naast een showroom en ruim atelier met magazijn ook nog ruimte voor een fotozaak voor zijn echtgenote, fotografe Anna Leoni, en burelen.

Om te voldoen aan de groeiende vraag naar het ontwikkelen en vormgeven van 3D-projecten (architectuur, binnenhuisarchitectuur,  standenbouw en productontwikkeling) richtte hij een ven nootschap op, CO3 (Casimir Ontwerpbureau voor 3D-vormgeving). Hij verzamelde rond zich een kleine kern van ontwerpers die elk een bepaalde specialisatie hebben. En naargelang de aard van de opdracht warden er nog derden bij betrokken.

Glasflat (voor miniflat) + lange tafel n°2
Glasflat (voor miniflat) + lange tafel n°2

Casimir werkt voornamelijk met KMO's. Zijn klanten zijn zich bewust van de noodzaak van een doordachte huisstijl, die zich niet alleen vertaalt in een logo of drukwerk, maar ook in het interieur van hun gebouwen, in de stand waarmee ze zich profileren op beurzen in hun producten en verpakking.

In januari 2000 start hij in dit kader ook een grafische afdeling op onder de naam CO2.

Casimir geeft toe dat hij in deze sector vaak toegevingen moet doen maar dat compenseert zich dan ruimschoots met zijn activiteit als meubelontwerper, waarin hij zich nu kan veroorloven voluit te gaan. Het unieke van Casimir Ontwerpbureau is dat alle elementen die de huisstijl van een onderneming bepalen vorm krijgen door een ontwerpbureau, dat ervoor zorgt dat het bedrijf zich met een duidelijk, boodschap en op een consequente wijze via zijn architectuur, inrichting, producten, verpakking, logo en drukwerk kan profileren. In de meeste gevallen doen zulke bedrijven beroep op een architect, een binnenhuisarchitect, een grafisch ontwerper en een fotograaf die allen naast mekaar werken. Commercieel gezien is het van groot belang dat de filosofie van een bedrijf duidelijk overgedragen word naar de (potentiële) klanten toe en dit kan enkel wanneer her bedrijf zich manifesteert binnen een kader dat door één persoon werd geconcipieerd.

Casimir Ontwerpbureau werkte onder meer voor : Daikin n°1 (airco), Donum Designbvba (Hasselt), Concentra Nieuwe Media nv, Volvo Belgium nv, Reynders bouw en interieur nv, Luko nv (tuinmeubelen), Epsilon nv (signs en displays), Espresso time bvba, Impuls nv, Provincie Limburg, Modart bvba (mode), Connection nv (modeontwerper Raf Simons), Mini Flat nv (verandas), Gallo-Romeins Museum Tongeren, Bex&Enkt nv (modeaccessoires) Limex bvba (multi media walls), Levi Strauss Belgium nv, Flanders Multimedia Valley vzw, Chrono nv (koffie automaten), Mad Productions bvba (organisator van de Ibiza-fuiven).