The Waterbench

Een regenwater collecterende zitbank

Winnaar

Naam bureau
Standaert Design
Naam ontwerper(s)
Barbara Standaert
Naam bedrijf
Ebema N. V.
Afmetingen
250x174x45
Materiaal
Deksel in waterdoorlatend beton, Opvangbak in architectonisch beton
Techniek
Gietbeton
Uitvoering
Industrieel

Toelichting

Habitat Award 2020

Steden vormen steeds grotere, verharde oppervlakken. Er is minder groen en de openbare ruimte kleurt grijs. Het kostbare hemelwater wordt via rioleringen rechtstreeks naar onze waterlopen en rivieren afgeleid. Bij hevige regenval kan dat water niet op korte tijd verwerkt worden en zo ontstaan er overstromingen. Barbara Standaert ging op zoek naar hoe we natuurlijke processen kunnen herstellen en groen terug een plaats kunnen geven in het verstedelijkt landschap.

De Waterbench speelt hier met haar functies als zitbank, plantenbak en regenwaterton op in. Deze functies worden met elkaar geconnecteerd. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud en zorgt voor een blijvend groene touch in de stad. Het reservoir kan bij langdurige droogte ook bijgevuld worden. Het poreuze beton garandeert een droog zitvlak, ook bij regenweer. Een andere grote troef is de mogelijkheid om het zitmeubel in te ‘planten’ zonder al te grote ingrepen, aangepast aan de noden van de omgeving.

De Waterbench zit aangenaam om even halt te houden, bij te babbelen tijdens een pauze, als korte rustplek, mensen te verwelkomen. En dit te midden van wat groen-met-een-verhaal: de subtiele combinatie van functies wekt nieuwsgierigheid en sociale interactie. Groen en water brengt mensen samen en gesprekken op gang.