Awards 15

Op 13 januari 2015 werden voor de 22ste keer de Henry van de Velde Awards en Labels uitgereikt. Ontdek wie in 2015 de Awards won in Bozar en kom meer over hen te weten.

Het was in 1994 dat de Henry van de Velde Awards voor het eerst in het leven werden geroepen om designers en designbedrijven te belonen en te blijven aanmoedigen.

Met de awards wil Design Vlaanderen tonen waar Vlaanderen creatief en ondernemend voor staat. Dat benadrukken we in 3 prijzen, elk goed voor 5.000 euro, en een zilveren trofee, ontworpen door Rembrandt Jordan. Aan deze 3 prijzen wordt nog de prijs van het publiek toegevoegd, die goed is voor 2.500 euro.

Designprijzen en -labels dienen niet alleen om personen of producten in de bloemetjes te zetten, maar vooral ook om fundamentele ontwikkelingen en verschuivingen te detecteren en te signaleren. Design was lang een onderbenut instrument en werd alleen ingezet voor esthetische of vormgevingsaspecten. De 19 producten met een Label laten zien hoe breed design en zijn verschillende methodieken tegenwoordig worden ingezet. Deze editie waren er maar liefst 206 inzendingen en 65 nominaties. Een groep experts selecteerde 19 winnaars.

De Henry van de Velde Award voor Loopbaan, voor het Bedrijf, voor Jong Talent en de Henry van de Velde Award voor het publiek, gingen respectievelijk naar Paul Verhaert, Materialise, Made en Daily-Needs. Er waren ook 2 OVAM Ecodesign Award PRO'15 prijzen. Daarnaast kregen in totaal 19 producten en diensten die in dat jaar op de markt kwamen het Henry van de Velde Label 2015. Ontdek hieronder meer over het verhaal achter de winnaars.

Jury
Jury
Vic Cautereels
Vic Cautereels
Katja Craeghs
Katja Craeghs
Kris Dekeyzer
Kris Dekeyzer
Christophe De Schauvre
Christophe De Schauvre
Axel Enthoven
Axel Enthoven
Marc Huls
Marc Huls
Karen Sprengers
Karen Sprengers
Dries Verbruggen
Dries Verbruggen
Dieter Van den Storm
Creative & Communication Director, MAD Brussels
Dieter Van den Storm

Dieter Van Den Storm is gespecialiseerd in content creation en communicatie in het domein van de creatieve industrie. Na vijftien jaar als projectcoördinator bij de Biënnale Interieur, vervoegde hij in 2021 MAD Brussels, het centrum voor mode en design, waar hij als Creative & Communication Director de creatieve leiding op zich neemt.