VAEDER

VAEDER

Modular Lighting Instruments vond dat het kantoor vandaag qua design een oppepper kon gebruiken. Gerd Couckhuyt ontwierp daarom de ledverlichting Vaeder, afgeleid van het Engelse to evade (ontsnappen).

Henry van de Velde Labels 2015

Editie 2015

Vaeder 

Lichtarmatuur 

 

Ontwerp Gerd Couckhuyt

 

Bedrijf Modular Lighting

            Instruments

 

Aluminium, kunststof (ABS)

5 × 20 × 126 cm

Typisch voor kantoorverlichting zijn tl-lampen die worden gedempt met lamellen (BAP) of een diffuser (van polycarbonaat). Voor Vaeder zocht Gerd Couckhuyt een functioneel alternatief en kwam zo op een honingraatstructuur. In combinatie met een dunne diffuser zorgt die structuur voor een lage verblindingsgraad, terwijl de ledverlichting van Vaeder een energiezuinige en performante kantoorarmatuur maakt.

De nieuwe armatuur voelt zich zowel thuis in een energie-efficiënte en ergonomische kantooromgeving als in een home office met gevoel voor design. Waar in de kantoormarkt strakke en rechte lijnen overheersen, toont Vaeder een creatief lijnenspel. Gerd Couckhuyt over het ontwerp: “Voor Vaeder liet ik de oersymbolen voor man (/\) en vrouw (\/) samensmelten. Je ziet dat
op de kopse kant van de armatuur. Ze omarmen elkaar en vormen tegelijk ook een spanningsveld tussen man-vrouw, dominant-elegant. Samen zorgen ze voor een eindeloze armatuur.”