COPPER(II)CHLORIDE

COPPER(II)CHLORIDE

Sommige mensen hebben het moeilijk om te ademen in omgevingen met een hoge vochtigheidsgraad, vaak omdat ze al lijden aan astma. Anderen krijgen het benauwd en beginnen te hyperventileren met als resultaat dat ze zich zwak voelen en zich niet meer kunnen concentreren. De juiste vochtigheidsgraad is heel belangrijk in ons leven, maar in de meeste gevallen zijn we er ons niet van bewust. Er bestaan meters, maar niemand gebruikt ze. Door het vochtigheidsniveau in kleur te laten zien, zijn we ons meer bewust van de verandering van vochtigheid in onze omgeving. Zo kunnen we sneller ingrijpen. We vertrouwen onze perceptie meer dan cijfers en meetinstrumenten.

Henry van de Velde Labels 2015

Editie 2015

Copper(II)chloride

Vochtsensitief behangpapier

 

Ontwerp Salvatore Caltabellotta

 

Glasvezel, koper(II)chloride,

water

Salvatore Caltabellotta creëerde een behangpapier van glasvezel waar een laagje koper(II)chloride op zit. Als het papier vochtig wordt, veranderen de kleurpigmenten en verandert het papier van kleur. Het materiaal kan in verschillende toepassingen worden gebruikt: behangpapier is de meest voor de hand liggende, maar het kan ook dienen als kamerscherm.

Koper(II)chloride is het chemische onderdeel met de formule CuCl2. Het is een lichtbruine oplossing die langzaam vocht opslorpt om een blauwgroen dihydraat te vormen. Koper(II)chloride is het meest voorkomende koperonderdeel, na kopersulfaat. Als het vochtiger wordt, verandert de koper(II)chloride naar een lichtblauwe kleur. Als de vochtigheidsgraad afneemt, wordt het weer geel/bruin.