AUSTERE-T

AUSTERE-T

Austere-T-bureaulamp, foto Hans Verstuyft
De Austere-T-bureaulamp met ledverlichting is een sober ontwerp, of zoals de ontwerper het zelf omschrijft: “Een klokje licht dat herinnert aan een lampion of een lantaarn. Het lijkt zich overal thuis te voelen. Door de kracht van de eenvoud wordt het een vanzelfsprekend object, maar met een mysterieuze gelaagdheid. De opbouw van de armatuur is subtiel en functioneel. Met een beperkt aantal onderdelen worden alternatieve modellen voorgesteld voor wand, vloer en plafond.”

Henry van de Velde Labels 2015

Editie 2015

Austere-T

Bureaulamp

 

Ontwerp Hans Verstuyft

 

Bedrijf Trizo21

 

Messing, messing gepatineerd,

gepoederlakt

120 × 5 × 40 cm

De Austere-familie zit in collectie bij de specialist in architecturale verlichting Trizo21. Deze Belgische firma bestaat al ruim vijftien jaar en verkoopt sobere, goed gemaakte ontwerpen ‘met een vrolijke optimistische toets’, zoals oprichter Bruno Van Meenen het graag omschrijft.

Austere-T-bureaulamp, foto Hans Verstuyft
Austere-T-bureaulamp, foto Hans Verstuyft

Hans Verstuyft werkt sinds 1992 als architect en vindt dat een sobere vormgeving essentieel is in deze tijden van overvloed. Over de naamkeuze van zijn ontwerp: “Ik wilde een woord dat ‘kalm, ontdaan van alle franje, subtiel’ betekende. Zo kwam ik op ‘austere’, wat zowel in het Engels als het Frans werkt. Ik vond het woord heel toepasselijk, bijna vanzelfsprekend zegt het wat de lamp is.”