ALBATROS XL

ALBATROS XL

Albatros XL Foto: stadsfotograaf Gent
Deze tram van 43 meter biedt plaats aan meer dan 300 reizigers per tram. Er zijn 250 staanplaatsen en 67 zitplaatsen. Hij heeft een lage instap en is tot 35 % zuiniger omdat hij niet alleen méér mensen kan vervoeren dan een andere tram, maar ook tot 35 % minder stroom verbruikt.

Henry van de Velde Labels 2015

Editie 2015

Albatros XL

Tram

 

Ontwerp Yellow Window 

                Enthoven Design

 

Bedrijf De Lijn

 

Diverse materialen  

43 m

De tram heeft een aangenaam ruim gevoel met korte gangen en grote ramen, en voorziet reizigers van airco en van informatie via schermen. Door de inrichting met opklapbare zetels, handgrepen, handlussen en halteknoppen, kan hij zichzelf optimaal aanpassen aan verschillende aantallen gebruikers doorheen de dag.

De tram is vernieuwend, tijdloos en sluit aan bij het huidige trampark. Het is een imponerend voertuig waarin de soft front de veiligheid van de verkeersdeelnemers garandeert, zowel door de vorm van de snuit als door het bijzonder grote raam voor de bestuurder. De Albatros XL rijdt sinds deze zomer rond in Gent; Antwerpen volgde in september.

Albatros XL, foto stadsfotograaf Gent
Albatros XL, foto stadsfotograaf Gent

Medeontwerper Axel Enthoven bouwde in de loop der jaren een stevige reputatie op als het op openbaar vervoer aankomt. Een van zijn bekendste ontwerpen is de zogenoemde duikbriltrein, die zijn bijnaam dankt aan de voorruit die lijkt op een duikbril.