Cultuur3

Cultuur3

Cultuur3, Pablo Hannon
De onderzoekers van de School of Education hadden een ruw document opgesteld om het begrip cultuur, vooral het besef, de educatie en beleving ervan, in het onderwijs grondig te hervormen. Ze wilden er een sterk product van maken, door zowel een inhoudelijk als vormelijk concept te bedenken. Het boek werd een totaalconcept waarbij de ontwerper instond voor de inhoudelijke opbouw, het zoeken en briefen van de schrijvers, de titel, de vorm, het ontwerp en de productie.

Henry van de Velde Labels 2013

Editie 2013

Cultuur3 (2012)

Inspiratiegids voor het

project ‘brug naar Cultuur’

 

Ontwerp Pablo Hannon

(Hectica)

 

Bedrijf School of Education

KU Leuven

 

Papier (Muncken Lynx 150 gr)

en linnen (Balacron linnen)

21,5 x 18 x 2,2 cm

De inhoudelijke triptiek is uitgewerkt tot een boek dat cultuur aanbrengt zoals het hoort: als een reis van verwarring met hoofd- en zijpaden waarbij elke lezer kiest hoe hij of zij het liefst aan dat compleet besef van cultuur geraakt. Elk element moest dat concept versterken.

In het kleurgebruik eisen twee kleuren de aandacht op, die de aparte conceptwandeling versterken. Het boek bestaat uit drie delen: de idee en theorie; drie kortverhalen die elk een deel van de cultuur-besef-triptiek in een ander licht tonen en tenslotte oefeningen om de theorie in praktijk om te zetten.

Cultuur3, Pablo Hannon
Cultuur3, Pablo Hannon

Het is een niet-lineair boek dat je in vele lessen en thuislessen doorwandelt en waarvan je de verschillende lagen ontdekt. Het boek wil de lezer bewust in verwarring brengen en doen ontdekken. Zo is de vormgever tot de twee kleuren gekomen die de gelaagdheid in typografie en opdeling versterken. Ze geven volgorde, rangorde, afleiding, verstoring, contrast en rust.