Materialse

Materialse

Fractal.MGX, WertelOberfell & Matthias Bär (c) Stéphane Briolant Paris
JURY
“3D-printen werd lange tijd enkel gebruikt voor het maken van prototypes in bijvoorbeeld de autowereld, maar Materialise uit Leuven was een van de eersten om de techniek breder in te zetten”, aldus de jury. “Materialise heeft de wereld én de designers een tool gegeven om via 3D-printen objecten vorm te geven, te realiseren en te gebruiken. En om het dus als een volwaardige productietechniek te zien. Niet alleen aan professionelen geven ze de mogelijkheden om zeer specieke onderdelen aan te leveren, maar ook aan het grote publiek dat zélf kan experimenteren. Hun ‘.MGX by Materialise’-collectie van lampen is een hands-on manier om de potentie van de techniek te bewijzen en hun i.materialise-website van 2009 één van de vroegste mogelijkheden om als consument zélf aan het ontwerpen en produceren te gaan. Materialise is geen klassieke fabrikant maar een platform, dat de eigen knowhow zo breed en hedendaags mogelijk inzet. Kortom: Materialise combineert industrie met innovatie maar ook met emotie en poëzie. En dat allemaal op internationaal topniveau. Daar mogen Vlaanderen en België er op zijn.”

Henry van de Velde Award voor Bedrijf 2015

Editie 2015

25 jaar geleden opgericht door Wilfried Vancraen, is Materialise uitgegroeid tot internationale hoofdrolspeler in additive manufacturing of 3D-printing, in de software om die printers te bedienen en in onderzoek naar toepassingen ervan in de biomedische sector.

Wilfried Vancraen, CEO Materialise
Wilfried Vancraen, CEO Materialise

Van pionier tot de ruggengraat van een hele sector

In juli 1990 richtte Wilfried Vancraen Materialise nv op, waarvan hij nog steeds CEO is. De afgelopen 20 jaar is hij erin geslaagd om Materialise uit te bouwen tot een innoverend bedrijf met een uitstekende reputatie en meer dan 1 300 werknemers wereldwijd.

Materialise, het eerste dienstverlenende bedrijf voor rapid prototyping in de Benelux, is nu de grootste autonome fabriek voor 3D-printing in Europa. Van bij de start legde het bedrijf zich toe op onderzoek en ontwikkeling in verband met de overdracht van gegevens naar apparatuur voor rapid prototyping. Als resultaat kwamen Magics en Mimics op de markt, innovatieve softwareoplossingen die de leiderspositie van Materialise in de huidige markt van design automation, product customizing en tal van andere domeinen mee hebben geconsolideerd. Sinds de lancering van Magics kunnen 3D-printing- professionals hiermee het maximum uit hun projecten halen. De Mimics Innovation Suite is dan weer de beste keuze voor biomechanische engineering op basis van medische beeldvorming. Met een reeks softwareoplossingen die een brug slaan tussen nuttige toepassingen en systemen voor 3D-printing vormt Materialise Magics de ruggengraat van de 3D-printing-industrie.

Hoorapparaat
Hoorapparaat
One_Shot.MGX, Patrick Jouin (c) Thomas Duval
One_Shot.MGX, Patrick Jouin (c) Thomas Duval

Aan de hand van wat verwezenlijkt werd met Mimics ontdekte Vancraen een nieuwe mogelijkheid voor additive manufacturing: toepassingen om patiëntspecieke gezondheidszorg te bevorderen. De afgelopen 25 jaar leidde dit tot een groot aanbod oplossingen voor chirurgen, ziekenhuizen, producenten van implantaten en medische hulpmiddelen alsook voor biomedische onderzoekers en instellingen. Dankzij de medische softwareoplossingen van Materialise kunnen chirurgen en onderzoekers gegevens van medische beeldvorming in een nauwkeurig virtueel 3D-model omzetten dat ze dan kunnen gebruiken om hun analyses, ontwerpen en modellering te verfijnen.

SurgiCase CMF en SurgiCase Orthopaedics verleenden samen met lasergesinterde chirurgische handleidingen en anatomische modellen een nieuwe dimensie aan patiëntspecieke behandelingen. Via de oplossingen van Materialise kunnen chirurgen en clinici samenwerken met experts binnen het bedrijf om chirurgische boormallen te vervaardigen en aan te passen, creatieve oplossingen te bedenken voor moeilijke gevallen en de boormallen toe te passen in de operatiekamer. Die mogelijkheden leidden in 2005 tot een boeiend project: Vancraen lanceerde RP4Baghdad, een filantropische missie waardoor burgerslachtoffers van de oorlog in Irak konden profiteren van de voordelen van deze oplossingen. De overname van OBL in 2007 ten slotte stelde Materialise in staat zijn aanbod uit te breiden met implantaten in titaan voor craniomaxillofaciale chirurgie, neurochirurgie en plastische chirurgie.

Foto Arthur Los (c) Flanders Investment & Trade
Foto Arthur Los (c) Flanders Investment & Trade

Met Materialise heeft Vancraen de voordelen van 3D-printing ook tot bij de privéconsumenten gebracht, meer bepaald via i.materialise, een online dienst waarmee mensen hun ideeën tot leven kunnen wekken via 3D-printing. i.materialise werd opgericht in 2009 en kende het afgelopen jaar een sterke groei, zowel wat de aangeboden diensten betreft als op het vlak van aandacht in de pers. Vancraen beschouwt i.materialise als een belangrijke schakel in de evolutie van Materialise en hij is dan ook van plan om de volgende jaren sterk te focussen op deze dienst. De industrie en de geneeskunde kunnen al lang gebruikmaken van 3D-printing; nu is het tijd dat ook de individuele consument deze technologie ontdekt en kan uitproberen. (NVDR: deze tekst is geschreven in het najaar 2015)

Foto Arthur Los (c) Flanders Investment & Trade
Foto Arthur Los (c) Flanders Investment & Trade

Daarnaast baande Materialise de weg voor de toepassing van 3D-printing voor consumptiegoederen via .MGX by Materialise, een befaamde lijn luxedesignproducten die ontworpen zijn in samenwerking met enkele grote namen van het hedendaagse design. De creaties van .MGX kregen aandacht in vooraanstaande designtijdschriften, belandden in de permanente collectie van wereldbefaamde musea zoals het MoMA in New York en Centre Pompidou in Parijs, en worden overladen met prestigieuze prijzen.

Kort nadat Materialise in juni 2014 de kaap van 1 000 medewerkers had overschreden, kondigde het bedrijf aan naar de beurs te gaan. Binnen het jaar realiseerde het een opmerkelijke groei in de drie bedrijfstakken: engineering, medische toepassingen en consumententoepassingen. Dit kwam enerzijds door de overname van het vooraanstaande Poolse centrum voor prototyping, e-Prototypy, en van OrthoView, marktleider in 2D-digitale preoperatieve boormallen voor orthopedische chirurgie, en anderzijds door de lancering van ‘Ideas Worth Making’, een initiatief om educatieve toepassingen van 3D-printing te promoten.

CACO3 Stoneware Laura Lynn Jansen and Thomas Vailly
CACO3 Stoneware Laura Lynn Jansen and Thomas Vailly
Philips hue Entity
Philips hue Entity

Voor zijn 25ste verjaardag in 2015, leverde Materialise ge-3D-printe stukken voor een installatie met de naam Making a Difference/A Difference in Making in BOZAR in Brussel. 15 000 bezoekers kwamen ervaren welke impact 3D-printing heeft op de wereld rondom ons en op onze manier van creëren. In oktober 2015 opende Materialise een fabriek voor metaalprinting in Bremen. Die vormt de volgende stap in het plan om de meest complete fabriek voor 3D-printing te worden. Datzelfde jaar betekende ook een stap voorwaarts in de samenwerking tussen Materialise en de Brugse brillenspecialist Hoet designstudio, voor de ge-3D-printe Cabrio-collectie. Hoet en Materialise werkten al eerder samen tijdens een project met SEIKO Optical Europe voor de collectie sportieve brillen Xchanger van SEIKO. Toen sleepten ze de prestigieuze Silmo d’Or, een prijs voor uitstekende prestaties op het vlak van optische innovatie, in de wacht voor de toegevoegde waarde van 3D-printing voor de brillenindustrie.

Cabrio, Hoetdesign
Cabrio, Hoetdesign

Als erkenning voor de grote bijdrage die Vancraen en Materialise leverden aan de 3D-printing-industrie en aan andere sectoren, mocht Vancraen in de loop der jaren verschillende prijzen in ontvangst nemen. In mei 2011 kreeg Vancraen de prestigieuze RTAM/SME Industry Achievement Award. De prijs werd in het leven geroepen om een persoon, een team of een bedrijf te lauweren voor uitzonderlijke verwezenlijkingen die een grote impact hebben gehad op de additive manufacturingsector of op andere industrietakken door de toepassing van 3D-printing-technologieën. Deze prijs vormt een erkenning van zijn voortrekkersrol in de AM-sector. Dit stimuleert Vancraen nog meer om de voordelen van 3D-printing-technologie op grotere schaal beschikbaar te maken om een betere en gezondere wereld te creëren.

In juni 2012 gaf TCT Magazine hem de eerste plaats in zijn Top 20 People in AM/3D Printing − nogmaals het bewijs van zijn voortrekkersrol in de AM-sector. Bovendien nomineerde The Financial Times hem op 15 juni 2012 als een van de vijf meest toonaangevende guren van de industrie en in 2013 kreeg hij een Visionaries! Award van het Museum of Art and Design in New York. Verder werd hij in 2015 gelauwerd met het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn bijdrage aan het positieve imago van Vlaanderen. En nu de Henry van de Velde Award 2015 voor Bedrijf!